Het Havenbeveiligingskorps van de Scheepvaartpolitie in Antwerpen is bijna voltallig: 61 van de 70 agenten in opleiding

Antwerpen, 09/11/2023 - Sinds begin deze week zijn al 61 aspirant-beveiligingsagenten voor het Havenbeveiligingskorps van de Scheepvaartpolitie in opleiding, dat wil zeggen dat bijna alle plaatsen zijn ingevuld. Volgende maand start nog een laatste klas en vanaf volgend voorjaar zullen 70 kersverse beveiligingsagenten de collega’s kunnen vervangen die nu tijdelijk bij het korps te werk zijn gesteld. De oprichting van het Havenbeveiligingskorps maakt deel uit van de versterking van de Scheepvaartpolitie in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. 



 

Begin dit jaar werd beslist om in de schoot van de Federale Scheepvaartpolitie in Antwerpen een Havenbeveiligingskorps op te richten. 70 beveiligingsagenten zullen de kern vormen van dit korps, samen met 7 inspecteurs, 8 hoofdinspecteurs en een commissaris. Hun voornaamste taak is de beveiliging van het havengebied. Ze zijn dag en nacht aanwezig op het terrein, ze patrouilleren gericht of informatiegestuurd en ze kunnen snel tussenkomen indien nodig, bijvoorbeeld voor de arrestatie van drugsuithalers.  

 

In mei 2023 werd de aftrap gegeven voor het nieuwe Havenbeveiligingskorps (zie persbericht) en begon de Federale Politie met de rekrutering en de selectie van de 70 kandidaat-beveiligingsagenten. In afwachting werden alvast 50 andere agenten van de Federale Politie ter beschikking gesteld om de aanwezigheid van politieploegen op het terrein te verzekeren. Ook de Directie Hondensteun van de Federale Politie levert dagelijks steun in het Antwerpse havengebied. 

 

De inschrijvingsperiode voor beveiligingsagenten voor het Havenbeveiligingskorps is intussen afgesloten. Meer dan 400 kandidaten solliciteerden en legden al dan niet één of meerdere testen af. De selectieprocedure is streng en bestaat onder andere uit een cognitieve test, een sportproef, een persoonlijkheidstest, een medische test en een antecedentenonderzoek. 65 personen geraakten al door de selectie en 61 mensen startten effectief met hun opleiding (6 in augustus, 13 in september, 42 in november). Een volgende – en laatste – groep begint in december. De opleiding tot beveiligingsagent duurt 6 tot 7 maanden (afhankelijk van de vakanties) en focust specifiek op bijzondere beveiligingsopdrachten en veel minder op gerechtelijk werk (zoals bij inspecteurs.)  

 

Verdere versterking van de Scheepvaartpolitie in Antwerpen  

 

Naast de oprichting van het Havenbeveiligingskorps, is er nog meer versterking op komst voor de Scheepvaartpolitie in Antwerpen. In totaal zijn nu 312 plaatsen voorzien, terwijl de eenheid een jaar geleden (najaar 2022) nog geen 100 mensen telde. Er wordt op verschillende fronten gewerkt:  

 

Er komt een volwaardige rechercheafdeling. Deze rechercheurs zullen verdere onderzoeken op zich nemen en dus voor een deel de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen ontlasten.  

 

Er komt een gespecialiseerde cel maritieme beveiliging. De regelgeving hierrond is zeer complex en wordt voortdurend verder geprofessionaliseerd. Zo is er de International Ship & Port facility Security (ISPS) Code die op internationaal vlak maatregelen voorschrijft ter beveiliging van schepen en havenvoorzieningen. Deze nieuwe cel zal ook mee instaan voor de informatiegestuurde werking van de Scheepvaartpolitie.  

 

Het aantal personeelsleden voor de interventieploegen en voor de grenscontroles wordt op termijn sterk opgetrokken. De interventieploegen opereren zowel op het land als op het water. Ze staan in voor de algemene politietaken in het hele havengebied, zo komen ze ook tussen bij verkeers- of andere ongevallen en doen ze verkeerscontroles.   

 

De aanwervingen voor deze functies zijn volop bezig. Begin november 2023 werkten er bij de Scheepvaartpolitie in Antwerpen 184 mensen (inclusief de tijdelijke agenten voor het havenbeveiligingskorps en exclusief de agenten die nu in opleiding zijn).  

Labels