Het Fugitive Active Search Team (FAST) verjaart op 25 augustus: in 25 jaar werden al meer dan 6.000 voortvluchtigen gearresteerd!

Het Fugitive Active Search Team (FAST), het team van de Federale Gerechtelijke Politie gespecialiseerd in het opsporen en arresteren van voortvluchtigen, blaast 25 kaarsjes uit op zondag 25 augustus 2024. Het resultaat van 25 jaar FAST: meer dan 6.000 arrestaties in binnen- en buitenland.

FAST arresteert voortvluchtige verdachte van aanslag op politieambtenaren in Albanië

Het officiële startschot van het FAST

In november 1998 kwam er, op initiatief van het College van Procureurs-Generaal, een projectvoorstel om een eenheid gespecialiseerd in de lokalisatie van personen met een gerechtelijke finaliteit te creëren. In het voorjaar van 1999 volgde een testfase in het rechtsgebied van het Brusselse Hof van Beroep.

Op 25 augustus 1999 werd de gespecialiseerde en nationale eenheid Fugitive Active Search Team officieel boven de doopvont gehouden. Bij haar opstart viel het FAST onder de toenmalige Nationale Brigade van de Gerechtelijke Politie bij de Parketten (GPP). Bij de politiehervorming van 2001 werd het FAST ondergebracht bij de Federale Gerechtelijke Politie, waarvan het vandaag nog steeds deel uitmaakt.  

Het Europees ENFAST-netwerk 

In 2007, op een conferentie georganiseerd door de US Marshals en de Fugitive Squad of Toronto Police, ontstond onder impuls van het Belgische FAST het idee van een Europees netwerk van teams die focussen op voortvluchtige criminelen over landsgrenzen heen.  

In 2010, tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, werd in Brussel een eerste conferentie georganiseerd om de oprichting van een dergelijk netwerk te bespreken. ENFAST werd officieel opgezet binnen Europol door een unaniem goedgekeurde EU-resolutie.  

Het allereerste voorzitterschap van ENFAST in 2013 werd toegewezen aan de Belgische Federale Politie.   

Most Wanted

Eind 2016 lanceerde het FAST de ‘Belgium’s Most Wanted’, een online lijst met de door ons land meest gezochte voortvluchtigen. De publieke lijst heeft haar nut al meermaals bewezen: een dertigtal dossiers konden (mede) dankzij de publicatie op de Most Wanted-lijst worden afgesloten.   

De evolutie naar gespecialiseerde onderzoekseenheid

Tussen 2010 en 2019 evolueerde het FAST van een eerder administratieve politionele steundienst naar een gespecialiseerde onderzoekseenheid.  

Qua getalsterkte groeide het FAST van een zevenkoppig team uit tot een team met zestien operationele leden. In totaal werden in 25 jaar maar liefst 6.208 voortvluchtigen gearresteerd door of op aangeven van het Belgische FAST.  

Op 5 mei 2019 werd het koninklijk besluit tot uitbreiding van het Wetboek van Strafvordering goedgekeurd, dat het gebruik van bijzondere onderzoeksmethoden - zoals telefoontaps - in het kader van de strafuitvoering mogelijk maakt. Met andere woorden: het FAST kan nu veel gerichter en met meer middelen speuren dan voordien.  

Sinds 2020 legt het FAST niet meer alleen de focus op veroordeelde voortvluchtigen, maar biedt het ook ondersteuning aan andere politiediensten voor prioritair-op-te-sporen voortvluchtigen in lopende onderzoeken, zoals High Value Targets in grote drugszaken of gevaarlijke personen.

Er staan momenteel 951 dossiers van voortvluchtigen open bij het FAST. Met een continue focus op innovatie en op samenwerking in binnen- en buitenland wil het team ook de komende 25 jaar haar rol in de opsporing van voortvluchtige criminelen blijven opnemen.  

Labels