Grote Prijs Formule 1 Spa-Francorchamps : Belgische en buitenlandse politie werken samen inzake veiligheid

LUIK, 25/08/2016. - Volgend weekend, op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016, vindt in Spa-Francorchamps de Grand Prix Formule 1 plaats. Om de veiligheid van dit evenement te verzekeren, zullen de lokale en federale politiediensten in een geïntegreerd en versterkt dispositief voorzien. Om de burger beter op de hoogte te houden, zal de federale politie in realtime inlichtingen over mobiliteit en preventie twitteren via haar nieuwe account die specifiek voor de communicatie tijdens grote evenementen is bedoeld. De federale politie raadt aan tijdig aan te komen.



Praktische informatie



Om een efficiënte ordedienst te verzekeren, de toegang tot de verschillende zones van het circuit van Spa-Francorchamps te vergemakkelijken en het verkeer vlot te laten doorstromen, werd een mobiliteitsplan opgesteld.



Men raadt de toeschouwers aan om de door de politieambtenaren en stewards gegeven bevelen en verstrekt advies na te leven. Om hun werk te vergemakkelijken en te bespoedigen, is het heel belangrijk dat alle automobilisten die over documenten beschikken die toegang verlenen tot het circuit (doorgangsbewijs, parkeerkaart ...) deze zichtbaar achter hun voorruit plaatsen zodra ze vertrekken.



De voorgestelde routes leiden altijd naar parkings in de buurt van het circuit. De verkeersmaatregelen leggen soms een reisweg op die niet door de gps wordt aanbevolen. Daarom is het raadzaam om in de buurt van het circuit geen gps te gebruiken, zeker niet wanneer een gekleurd bord, een steward of een politieagent een andere richting aanwijst. Op de dag van de Grand Prix kunt u best niet afgaan op de reistijd die door de routeplanner wordt berekend en vroeg vertrekken om files te vermijden.



Sociale media



De federale politie zal dit weekend communiceren via de sociale netwerken Twitter en Facebook. Er zal via Twitter in 4 talen realtime informatie worden verspreid op de nieuwe account van de federale politie die specifiek voor communicatie tijdens grote evenementen is bedoeld: @BelPoliceEvent. Ook de Facebook-pagina Belgian Federal Police zal als communicatiekanaal worden gebruikt om zo veel mogelijk informatie over de mobiliteit en de veiligheid van de toeschouwers te verschaffen.



Toegangscontrole



Aan elke toegang van het circuit, alsook binnen het circuit, zullen de toeschouwers en hun bagage aan een controle worden onderworpen.

Dit gegeven, samen met een toename van de ticketverkoop, kan leiden tot wachttijden die langer zijn dan tijdens vorige edities.

De parkings worden op zondag om 6 uur geopend om de toeschouwers de mogelijkheid te bieden zo vroeg mogelijk aan te komen en op die manier langere wachttijden door de controles aan de ingangen te vermijden.



Het is belangrijk te weten dat verschillende zaken niet op de site worden toegelaten. Het gaat om glazen verpakkingen, ladders, parasols, drones, dieren enz.

Op de officiële site van de Grand Prix (www.spagrandprix.com/nl/infos-pratiques) kunt u een gedetailleerde lijst van toegelaten en verboden voorwerpen raadplegen.



Toegangszones



Afhankelijk van het toegangsticket zijn er rond het circuit drie verschillende zones:

Geel (Source): ten noorden van het circuit, toegankelijk voor personen met een ticket 'Gold' of 'Silver' 1 en 2.

Groen (Combes): ten zuiden van het circuit, toegankelijk voor personen met een ticket 'Silver 3' of 'Bronze'.

Rood (Blanchimont): ten zuiden van het circuit, toegankelijk voor personen met een ticket 'Bronze'.

Voor diegenen die niet in het bezit zijn van voorverkochte tickets of parkeerkaarten zijn de rode en groene zones het gemakkelijkst toegankelijk via afrit 48 van de autosnelweg E25.



Reisweg via de autosnelweg



Door de werkzaamheden op de autosnelweg E42-A27 en het zeer drukke verkeer op die as is het voor de automobilisten die uit Brussel, Namen en het zuiden van Luik komen raadzaam om de E25-A26 te nemen in de richting van Luxemburg tot aan afrit 48 Werbomont en de richting Stavelot te volgen.



Andere mogelijkheden:

Via de E42-A27:

- afrit 10 (Francorchamps) geeft toegang tot de gele zone en de parkings 7,8 en 10;

- afrit 10bis (Cronchamps) is bedoeld voor houders van een gele parkeerkaart (parkings 1 tot 6, 14 en 15);

- afrit 11 'Francorchamps Sud' (Malmedy) geeft toegang tot de groene en de rode zone.

Praktische informatie wordt eveneens verspreid via de website van de lokale politie van Stavelot-Malmedy www.policestavelotmalmedy.be



Autobussen



Er zijn meerdere parkings beschikbaar voor autobussen die in het bezit zijn van een voorverkocht parkingticket. Deze bussen zullen over een vooraf opgestelde reisweg beschikken. De andere bussen kunnen zich naar parking P1 in de buurt van de ingang van het circuit begeven. Om die parking te bereiken, moeten ze op de E42-A27 afrit 9 in de richting Verviers - St. Vith en afrit 10 in de richting St. Vith - Verviers nemen.

Voor de autobussen zijn er eveneens parkeerplaatsen beschikbaar in de groene (Combes) en in de rode (Blanchimont) zone.



Weer vertrekken per taxi



Met het oog op het vertrek van de toeschouwers na de Grand Prix, komen taxi's in groten getale naar het dorp van Francorchamps. Ze zullen ter beschikking staan van het publiek en zullen in parking 24 in het centrum van het dorp parkeren.



Openbaar vervoer



Het circuit is via het station van Verviers toegankelijk per trein. Op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus organiseert de TEC Luik-Verviers vanuit dat station vanaf 07u30 speciale busdiensten naar het circuit en tussen 14u00 en 19u00 om naar het station terug te keren.



Voor meer informatie: www.infotec.be en www.belgianrail.be



Diefstallen



Om zich tegen diefstal te beveiligen, moeten de toeschouwers ervoor zorgen dat hun voertuigen goed worden afgesloten en dat er geen waardevolle voorwerpen in worden achtergelaten. Ondanks de specifieke aandacht van de politie bevinden er zich in de omgeving van het circuit vaak ook pickpockets. Het is dus raadzaam om zeer waakzaam te zijn.



Nationale en internationale samenwerking



De Coördinatie- en steundirectie van Luik zal, in nauwe samenwerking met de politiezone Stavelot-Malmedy, voor de ordedienst instaan. Ze kunnen eveneens rekenen op de steun van talrijke andere politiezones en federale politiediensten, waaronder de wegpolitie van Luik, de federale gerechtelijke politie van Luik, de hondensteun, de politie te paard enz.

Tijdens de hele duur van het evenement zullen in totaal meer dan duizend leden van de politie uit Wallonië en Brussel worden ingezet. Samen zullen ze dag en nacht de veiligheid en de mobiliteit binnen en in de omgeving van het circuit verzekeren.

Ook dit jaar kunnen de Belgische politiediensten op de steun van buitenlandse collega's rekenen. Een twintigtal Luxemburgse, Franse, Duitse en Nederlandse collega's komen het reeds opgestelde politiedispositief versterken om te zorgen voor zichtbaarheid, onthaal en kwaliteitsvolle bijstand ten aanzien van de buitenlanders die naar dit internationaal evenement komen.



Meerdere doelstellingen worden nagestreefd: de samenwerking met de buitenlandse partners versterken en deze op het terrein uitbouwen, maar ook en vooral de toeschouwers uit de buurlanden een meerwaarde bieden. Ze kunnen immers rechtstreeks contact hebben met politieagenten die herkenbare uniformen dragen en de Luxemburgse, Duitse en Nederlandse taal beheersen om hen een optimaal veiligheidsgevoel te geven.



De politie zal eveneens versterking krijgen van Defensie.



Tot slot werkt de geïntegreerde politie uitstekend samen met de organisatoren en de verschillende op de site aanwezige veiligheidsdiensten zodat editie 2016 van de Grand Prix voor het publiek in optimale omstandigheden zou verlopen.

Labels