Grootschalige controleactie woninginbraken: 12 geseinde personen opgepakt

Geïntegreerde controle in Oost-Vlaanderen

DENDERMONDE, 12/6/2014.- De federale en lokale politie hebben afgelopen nacht, van woensdagavond 11 juni 2014 om 19u30 tot donderdagmorgen 12 juni 2014 om 2u30 een grootschalige controleactie "Goliath" gehouden in het arrondissement Oost-Vlaanderen. De Goliathactie is in de eerste plaats gericht tegen woninginbraken, homejackings en rondtrekkende dadergroeperingen. In de tweede plaats werd er ook aandacht besteed aan (verkeers)criminaliteit in het algemeen. In totaal zijn er 470 voertuigen en 326 personen gecontroleerd. 12 geseinde personen werden opgepakt en 9 voertuigen werden in beslag genomen.

Op initiatief van de Coördinatie- en SteunDirectie van de federale politie Oost-Vlaanderen werd deze 44e grootschalige Goliathactie van afgelopen nacht opgezet. 131 politieambtenaren namen hier aan deel. De federale politie was aanwezig met zowel manschappen als middelen: de Wegpolitie Oost-Vlaanderen, het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK), de federale gerechtelijke politie, personeelsleden van het Interventiekorps Oost-Vlaanderen (CIK) en de Spoorwegpolitie. Ook drughonden, een speurhond en een helikopter van de federale politie werden ingezet.

Daarnaast waren ook alle lokale politiediensten van het arrondissement Oost-Vlaanderen aanwezig.

Voor bijkomende expertise kon een beroep gedaan worden op de Dienst Vreemdelingenzaken. De actie werd gecoördineerd vanuit het Communicatie- en InformatieCentrum (CIC) in Gent.

In het arrondissement Oost-Vlaanderen worden woninginbraken, homejackings en rondtrekkende dadergroeperingen aangepakt door het organiseren van grootschalige acties als deze Goliathactie. Zo werd er afgelopen nacht streng gecontroleerd met behulp van patrouilles en controleposten aan de op- en afritten van de autosnelwegen en de belangrijkste verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Er werden ook controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations. Deze soort acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.

Resultaten

Er werden in totaal 470 voertuigen en 326 personen gecontroleerd. •Aantal geseinde personen: 12 ( voor diverse feiten) •Aantal in beslag genomen voertuigen: 9 (niet verzekerd)•Aantal bestuurders zonder geldig rijbewijs: 5•Aantal bestuurders met een positieve ademtest: 5•Aantal bestuurders met een positieve speekseltest: 1

Er werden ook verschillende soorten en hoeveelheden drugs aangetroffen waaronder cannabis, coke en weed.In één wagen werd bij de controle een aanzienlijke som geld aangetroffen waarvan de afkomst niet kon verklaard worden.In een ander voertuig werd inbrekersmateriaal aangetroffen en drie personen zijn opgepakt wegens verdachte handelingen.

Labels