Grenzeloos samenwerken bij CGI

In het kader van  Employer Branding zet de kalender 2023 van de Federale Politie in augustus de Directie van de internationale politiesamenwerking (CGI) in de kijker.

Grenzeloos samenwerken bij CGI

Die staat dagelijks in contact met politiediensten van over de hele wereld en is een essentiële schakel in dossiers met een link naar het buitenland of buitenlandse dossiers met een link naar ons land. Kan je je minstens uit de slag trekken in het Frans, Nederlands en Engels én ben je bereid om veel te leren? Dan ben je bij CGI aan het juiste adres.  

Een doorslaggevende rol

Stel: een man is met een bootje aan het varen tijdens zijn reis in Zwitserland. Het bootje kapseist en in paniek belt hij naar zijn vrouw in België. Zij belt op haar beurt de hulpdiensten, waarop het provinciaal communicatie- en informatiecentrum (CIC) de nodige informatie doorgeeft aan CGI, die niet talmt en de Zwitserse collega’s verwittigt. De man wordt gered. “Jaarlijks komen er bij het Single Point of Operational Conctact (SPOC) zo’n 580 000 berichten binnen. Dat betekent dagelijks bijna 1600 berichten die gelezen en verwerkt moeten worden.” Aan het woord is eerste commissaris Sofie Mortier. Zij is diensthoofd van het SPOC en werkt al meer dan 20 jaar in een internationale context. Ze is tevens projectpilote i-Police, in het bijzonder voor het case management system, een geautomatiseerd systeem waardoor politiediensten sneller (internationale) informatie zullen kunnen uitwisselen. “Tussen al die berichten bevindt zich zowel informatie die een dringende interventie noodzaakt, zoals bij zelfmoordpogingen of het verhaal hierboven, als informatie over langdurige enquêtes zoals verdwijningen en ontvoeringen. Er is geen enkel belangrijk onderzoek in België zonder een internationale link en dus zonder dat onze directie betrokken is. Dankzij onze tussenkomst worden levens gered, verdachten gevonden en veroordeeld.”

Sofie Mortier

Meer nog: door het afsluiten van bilaterale- en andere samenwerkingsakkoorden, en door deze te optimaliseren, alsook door de deelname aan internationale operaties en missies, draagt CGI bij tot de veiligheid van ons land en van onze burgers.

Zenuwcentrum

Alle berichten van en naar buitenlandse politiediensten, zowel in het raam van onderzoeken als in het raam van openbare orde en veiligheid, lopen via het SPOC. Ook alle internationale signaleringen van personen die gezocht worden door onze politiediensten en door collega’s in het buitenland (bijv. voortvluchtigen die op de Most Wanted-lijst voorkomen), signalementen van vermiste personen, van gestolen voertuigen of de verzoeken aan buitenlandse politiediensten om personen te controleren of te lokaliseren, gebeuren door het SPOC. Daarnaast draait het SPOC mee in een 24/7-permanentie voor de dringende signaleringen en berichten. De front office vormt samen met de Directie van de operaties inzake bestuurlijke politie (DAO) en de Directie van de operaties inzake gerechtelijke politie (DJO) het Nationaal Invalspunt (NIP); het back office behandelt de signaleringen en informatie-uitwisseling tijdens de kantooruren. Tot slot bestaat het SPOC ook uit drie gemeenschappelijke politie- en douanecentra (CCPD) die samen met collega’s uit het buitenland informatie uitwisselen die betrekking heeft op de grensstreek: het CCPD van Doornik, Luxemburg en Kerkrade (Nederland). Het SPOC herbergt naast het Sirene-bureau ook de Europol nationale eenheid en het Belgisch nationaal centraal bureau van INTERPOL. Het SPOC is met andere woorden hét zenuwcentrum van de Belgische internationale politiesamenwerking.

Nicolas Leclercq - CGI

Leergierig

Wie bij CGI start, los van welke graad of welk niveau ook, krijgt een zes maand durende opleiding die zowel uit theorie als praktijk bestaat. Hoofdinspecteur en teamleader Nicolas Leclercq, sinds 2017 bij CGI, heeft deze opleiding mee ontwikkeld en leidt samen met een aantal andere collega’s de nieuwkomers op: “Het is een mooie opleiding die je nergens anders voorgeschoteld krijgt én die zijn vruchten afwerpt. Na die zes maand kan je al aan de slag, mits de nodige begeleiding. Je moet jezelf echt de tijd geven om grote aantallen nieuwe dingen aan te leren en die tijd krijg je ook. Zolang je maar genoeg moeite doet en bereid bent om te willen werken. Door de vele contacten met politiediensten uit zowel binnen- als buitenland, is de inhoud van het werk zeer interessant. Door jouw toedoen slaagt of faalt een gerechtelijk onderzoek, worden vermiste personen gevonden en levens gered. Je komt hier in een totaal nieuwe wereld terecht en je moet zin hebben om te investeren in het leren van bepaalde procedures. Daar horen buitenlandse opdrachten en buitenlandse opleidingen bij. Eenmaal je je hier hebt ingewerkt, is het echt wel fascinerend. Bovendien evolueert onze job iedere dag: doordat de wereld snel verandert, heeft de realiteit van andere landen invloed op ons dagelijks werk. Europese initiatieven, projecten, gegevensbanken, opleidingen, technieken, talen … in een wereld die constant in beweging is, beweegt CGI mee.”  

CGI zoekt jou!

Momenteel zijn er geen vacatures beschikbaar, maar daar kan snel verandering in komen. Eerste commissaris Sofie Mortier: “Er zouden 18 plaatsen opengesteld moeten worden. We zijn vooral op zoek naar operationele profielen met een gerechtelijke achtergrond, maar ook CALog-personeel is welkom. CGI is trouwens een van de weinige directies waar je als burgerpersoneel je steentje kan bijdragen in operationele dossiers. Als het personeelsaantal niet versterkt wordt, zou dat operationele gevolgen kunnen hebben en dat willen we absoluut vermijden.”

Tot slot: van 1 januari tot 30 juni 2024 zal België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarnemen. Om de continuïteit van de EU-agenda en de werkzaamheden van de Raad goed op elkaar te laten volgen, werkt ons land samen met Spanje en Hongarije in een zogenaamd trio-voorzitterschap. Het Spaanse voorzitterschap gaat vooraf aan het Belgische (en loopt momenteel); het Hongaarse voorzitterschap start na het Belgische (van juli tot december 2024). Voor CGI is hier een belangrijke rol weggelegd: een daartoe opgericht team draagt en coördineert dit voorzitterschap.

Présidence belge UE