Geïntegreerde politieactie tegen woninginbraken in arrondissement Oost-Vlaanderen

Eenentwintig gerechtelijke inbreuken vastgesteld

GENT, 11/3/2016.- De federale en lokale politie hebben tijdens de nacht van donderdag 10 maart 2016 op vrijdag 11 maart 2016 een grootschalige controleactie "Goliath" gehouden in het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen, binnen 17 politiezones. De Goliathactie was in de eerste plaats gericht op daders en dadergroeperingen in het raam van de bestrijding van misdrijven tegen eigendommen; meer specifiek woninginbraken, homejackings, metaaldiefstallen, voertuigdiefstallen, ramkraken…. en in de tweede plaats naar (verkeers)criminaliteit in het algemeen.

Ook het arrondissement Oost-Vlaanderen wordt geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen met een zware inpact voor de bevolking. Inbraken in woningen en andere gebouwen maken deel uit van de lijst van fenomenen die volgens de bestaande zonale veiligheidsplannen en het nationaal veiligheidsplan prioritair door de politiediensten moeten worden aangepakt. In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen worden op lokaal en regionaal niveau al talrijke acties opgezet.

Op het arrondissementele niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grotere acties (gekend als FIPA's of Full Integrated Police Action) op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Tijdens deze conrtoles worden middelen en personeel van de lokale politie en van de verschillende diensten van de federale politie, gezamenlijk en geïntegreerd ingezet.

Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.

Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum in Gent, namen volgende politiezones deel: Aalter/Knesselare, Assenede/Evergem, Berlare/Zele; Buggenhout/Lebbeke; Deinze/Zulte; Denderleeuw/Haaltert; Erpe Mere/Lede; Gent, Hamme/Waasmunster; Kruibeke/Temse; Lokeren; Ninove; Regio Rhode & Schelde; Puyenbroeck, Schelde-Leie; Sint-Niklaas en Waasland-Noord (versterkt met 2 leden van de politiezone Zwijndrecht).

Ter ondersteuning zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals een speurhond, drughond, een helikopter, ploegen van de Wegpolitie Oost-Vlaanderen alsook personeel van het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK), het Interventiekorps en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD). Verder verleenden personeelsleden van het Communicatie- en Informatiecentrum Oost-Vlaanderen en de Spoorwegpolitie bijstand bij deze actie.

Drie private bewakingsondernemingen werden intensief betrokken bij de uitvoering van de actie en voor bijkomende expertise kon een beroep gedaan worden op de Dienst Vreemdelingenzaken en de Nederlandse politie via de meldkamer in Middelburg.

In totaal werden 135 personeelsleden van de federale en lokale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen. Ook werden er controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations.

Resultaten

De actie "Goliath" heeft plaatsgevonden op donderdag 10 maart 2016 vanaf 19u tot vrijdag 11 maart 2016 om 4u.

Er werden in totaal 943 voertuigen en 399 personen effectief gecontroleerd. Hierbij werden volgende zaken aangetroffen:

a) 21 personen met gerechtelijke inbreuk

* 11 personen geseind als op te sporen wegens o.a. illegaal verblijf in het land, ontzetting recht tot sturen, opsporen verblijfplaats of verhoor in gerechtelijke dossiers;

* 3 personen waren in bezit van kleine hoeveelheden drugs;

* 3 personen waren in het bezit van een mes of matrak;

* 4 personen zijn nog gerechtelijk weerhouden, allemaal in de politiezone Gent (1 voor drugshandel; 3 voor mensensmokkel).

b) 19 inbreuken op vlak van verkeer

* 9 positieve ademtesten op 27 bestuurders;

* 3 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs;

* 3 autobestuurders reden zonder geldig rijbewijs;

* 4 voertuigen waren niet geldig verzekerd.



c) 1 persoon werd bestuurlijk aangehouden wegens openbare dronkenschap.

Labels