Federale Wegpolitie blijft alert voor de risico’s van lage kostenmaatschappijen

BRUSSEL, 11/09/2017. - Op zondag 10 september heeft de Federale Wegpolitie, samen met de Douane en de inspectiediensten, van 8u30 tot 13u30 opnieuw een controleactie georganiseerd op personenvervoer langs de E40 in Bertem.



Zowel nationale als internationale verplaatsingen per bus zijn zeer populair, vaak omdat de tickets redelijk goedkoop worden aangeboden, maar het zijn de reizigers, de weggebruikers en de verkeersveiligheid in het algemeen die hier sterk aan inboeten. Om deze lage prijzen te kunnen aanbieden, besparen de verschillende maatschappijen namelijk op andere essentiële zaken, zoals bijvoorbeeld het technisch onderhoud, het in orde brengen van bepaalde vergunningen en documenten, het niet-respecteren van de rij- en rusttijden,… Chauffeurs riskeren daarbij niet enkel hun eigen veiligheid, maar ook aan die van alle andere reizigers. In het verleden is daarnaast ook gebleken dat ook criminelen een verplaatsing per bus verkiezen boven het reizen met een vliegtuigmaatschappij, vaak omwille van het anonieme karakter van de reis. Ook het vervoer van gestolen goederen, verdovende middelen en geld zijn bij gelijkaardige controleacties al vastgesteld.



De Federale Wegpolitie controleerde tijdens de actie in totaal 46 autobussen van 8 nationaliteiten (België, Zweden, Duitsland, Nederland, Groot-Brittanië, Litouwen, Finland, Roemenië).

Er werden 26 onmiddelijke inningen betaald voor onder andere overtredingen op rij- en rusttijden en het niet-correct invullen van het reisblad (9504,00 EURO). Op 8 autobussen werden de passagiers, na een eerste passage van de drughond, gefouilleerd en werd hun bagage gescand met de mobiele bagagescanner van de Douane. In totaal zijn er 180 bagagestukken controleerd.



Drie processen-verbaal werden opgesteld voor het bezit van verdovende middelen. Eén passagier stond geseind en één passagier werd weerhouden omwille van illegaal verblijf.



Tot slot stelden de inspectiediensten ook verschillende inbreuken vast op de sociale wetgeving. Tegen de werkgevers van de busbestuurders zijn verschillende processen-verbaal opgesteld voor zwartwerk, inbreuken op deeltijdse tewerkstelling en tijdelijke werkloosheid. Tegen één busbestuurder werd een proces-verbaal opgesteld inzake onregelmatigheden met de elektronische stempelkaart.



De resultaten van deze controleactie tonen aan dat deze inspanningen noodzakelijk zijn en blijven om de verkeersveiligheid te verhogen. De Federale Wegpolitie zal daarom ook in de toekomst nog dergelijke acties uitvoeren.





 

Labels