Federale en lokale politie houden gecoördineerde actie transmigratie

BRUSSEL, 29 januari 2016.- Gisteren, donderdag 28 januari 2016, coördineerde de federale politie een actie transmigratie aan de Belgische kust. In het totaal werden tussen 15u en 21u 64 politiemensen ingezet. De samenwerking tussen de lokale politie (politiezones Brugge/Damme, Knokke-Heist en Blankenberge Zuinenkerke) en de federale politie (Scheepvaartpolitie, Spoorwegpolitie, Dienst hondensteun, Dienst luchtsteun, de politie te paard en de provinciale reserve) verliep vlekkeloos.

In het totaal werden 62 transmigranten gecontroleerd en ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze transmigranten hadden vooral de Iraanse nationaliteit (56 personen) ; voor de rest werd ook een Irakees, een Algerijn, een Spanjaard, een Kameroener, een Pakistaan en een Egyptenaar opgepakt. Het overgrote deel van de opgepakte personen bestond uit alleenstaande mannen tussen de 20 en de 30 jaar. 10 % van de personen bleek reeds bij vorige acties te zijn opgepakt. Ze werden allemaal overgebracht naar de lokalen van de federale Scheepvaartpolitie in Zeebrugge. Daar werd gekeken of de transmigranten medische zorgen nodig hadden en werden ze gescreend om te zien of er geen infiltratie was van criminelen. Er werden ook getuigenissen verzameld die kunnen leiden naar mensensmokkelaars. Daarbij werd onder meer een proces-verbaal opgesteld voor aanmatiging van een naam en verboden wapendracht. Eén persoon was gekend in een gerechtelijk dossier.

De actie geeft de federale politie ook informatie om de beeldvorming rond deze problematiek verder te verfijnen.

Buiten de dagelijkse inzet van zowel de lokale als de federale politie is het de bedoeling dergelijke acties in de toekomst te herhalen.

Labels