Een veiligere en gezondere Noordzee: Scheepvaartpolitie neemt deel aan de kustwachtoperatie Opera

ZEEBRUGGE, 9/6/2016.- Op dinsdag 7 en woensdag 8 juni 2016 nam de Scheepvaartpolitie van de federale politie voor de tweede keer dit jaar deel aan een multidisciplinaire kustwachtoperatie, Opera genaamd.

Tijdens deze operatie scheepten teams van de Scheepvaartpolitie, de douane, de Dienst zeevisserij en de Cel Marien Milieu[1] (CMM) in aan boord van het patrouillevaartuig Castor van de marine, en dit om gezamenlijk veiligheids- en milieucontroles uit te voeren voor onze kust.

Ook andere partners namen vanuit hun specialisatiegebied deel. Zo verzorgde het Mathematisch Model van de Noordzee[2] voor de aanwezigheid van een vliegtuig, wat een beter zicht gaf op het gehele controlegebied. Het MIK[3] Zeebrugge (Maritiem Informatiekruispunt) stond in voor het opstellen van een informatiegestuurde planning ('over welke informatie beschikken we?'), het selecteren van de targets ('wie gaan we op basis van deze informatie controleren?') en de algemene coördinatie.

Naast het verhogen van de veiligheid, heeft deze 2-daagse intensieve samenwerking gedurende volgende resultaten opgeleverd:

  • 7 schepen werden intensief gecontroleerd[4] waarbij aan boord werd gegaan;
  • Inbreuken die resulteerden in officiële waarschuwingen en/of processen-verbaal:
    • Inbreuken op de technische voorschriften in het domein visserij (vb. vissen in verboden zones);
    • Inbreuken op het vlak van de scheepvaartveiligheid (te weinig bemanning en niet voldoende gekwalificeerde bemanning);
    • Inbreuken op MARPOL[5]-verdrag (milieu-inbreuken);
    • Het beschikken over niet reglementaire diesel aan boord.
  • Aan de schipper van één vaartuig werd het bevel gegeven zijn activiteiten onmiddellijk te stoppen omdat de veiligheid niet was gewaarborgd. Dit schip werd geëscorteerd naar de haven en werd daar weerhouden tot de toestand aan boord conform de voorschriften was.

Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe alle diensten die een bevoegdheid uitoefenen op de Noordzee, hun krachten goed kunnen bundelen. Het toont ook aan dat er een goede samenwerking bestaat tussen militaire en andere overheidsdiensten. Een derde belangrijke vaststelling is dat het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) van onschatbare waarde is voor het vergaren, het verwerken, het communiceren van informatie met betrekking tot de Noordzee, niet alleen in een nationale maar tevens in een internationale context.

__________________

[1] De Cel Marien Milieu is bevoegd voor de coördinatie, de voorbereiding, de participatie aan en opvolging van internationale activiteiten rond het marien milieu en het ter beschikking stellen van beschermingsmaatregelen tegen verontreiniging van de zee.

[2] Deze dienst is onder meer bevoegd voor luchttoezicht op vervuiling en toezicht op de kwaliteit van de zee.

[3] Bestaande uit Scheepvaartpolitie, de marine en de douane; zijnde de drie diensten die de Noordzee als werkterrein hebben. Zij wisselen op het MIK informatie uit.

[4] Een controle aan boord neemt ongeveer 2 uur in beslag. Bemanningsvoorschriften en diverse documenten worden gecontroleerd.

[5] Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen.

Labels