Drugstrafiek via de haven: enkele jaarcijfers 2023

In 2023 werd opnieuw een record aan cocaïne in beslag genomen in de Port of Antwerp-Bruges: meer dan 121 ton (bron: Douane). In dit persbericht vindt u jaarcijfers over de bestrijding van de smokkelnetwerken achter die tonnen (in beslag genomen) drugs en over de aanpak van internationale drugsorganisaties die in en rond onze zeehavens actief zijn

mick-truyts-64w26Vtnhvg-unsplash

In Europa wordt de haven van Antwerpen samen met die van Rotterdam en Hamburg het meest gebruikt door criminele drugsorganisaties. Dankzij een goede (internationale) samenwerking slagen douane- en politiediensten erin om in deze havens recordvangsten te laten optekenen en om onder leiding van het gerecht criminele organisaties te ontmantelen.

In 2023 heeft de Scheepvaartpolitie in Antwerpen, mede dankzij de oprichting van het Havenbeveiligingskorps, 150 druggerelateerde arrestaties verricht in het Antwerpse havengebied, waaronder 69 drugsuithalers die het havendomein waren binnengedrongen en 58 personen die betrapt werden in een ‘Trojaanse’ container. Meer dan de helft van deze arrestanten heeft de Nederlandse nationaliteit.

In 2023 werden er door de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen bijna 190 nieuwe dossiers opgestart rond criminele drugsactiviteiten in en rond de Antwerpse haven. Een nieuw dossier komt er bijvoorbeeld na een inbeslagname van drugs, na het aantreffen van uithalers, en vooral dankzij informatiegaring en tips uit binnen- en buitenland. Een onderzoek van de FGP leidt soms tot (grote) drugsvangsten en inbeslagnames en tot de arrestatie van drugscriminelen. De focus van de Federale Gerechtelijke Politie ligt voornamelijk op de top van criminele organisaties, inclusief hun bezittingen.

In 2023 werden door FGP Antwerpen 385 opgepakte verdachten verhoord in oude en nieuwe drugsdossiers. Deze dossiers worden behandeld door de parketten Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

In 2023 heeft de rechtbank in Antwerpen 72 dossiers rond de invoer van drugs via de haven behandeld, met 361 beklaagden. Er werd vorig jaar in totaal 1 487 jaar gevangenisstraf uitgesproken en maar liefst 11 240 808 euro aan boetes en 136 540 785 euro aan verbeurdverklaringen. Er is ook 1 180 jaar havenverbod opgelegd (bron: parket Antwerpen).

De haven van Zeebrugge maakt deel uit van de Port of Antwerp-Bruges en ook deze haven wordt – zij het in mindere mate – gebruikt door drugscriminelen.

De Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen heeft in 2023 11 nieuwe dossiers opgestart rond maritieme drugssmokkel. Zo werd eind februari bijvoorbeeld een grote lading cocaïne onderschept in de haven van Zeebrugge in een container die uit Zuid-Amerika kwam. Er zijn ook enkele dossiers rond drop offs, waarbij drugs in waterdichte verpakkingen van boord van een schip worden gegooid om nadien opgepikt te worden door handlangers in bootjes of aan de kust.

Onder leiding van de Procureur is een project ‘havens West-Vlaanderen’ gestart, om de verschillende politie- en douanediensten goed op elkaar af te stemmen en de aanpak te verscherpen.

Ook in andere havens in ons land wordt maximaal ingezet op controle en op preventie, zo zijn er bijvoorbeeld de meldpunten waar mensen verdachte situaties kunnen tippen.

Labels