Drugsbende verwerkt cocaïne gedrenkt in kartonnen verpakking

O1/12/23, Brussel. De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een drugsbende opgerold die cocaïne importeerde die verwerkt zat in kartonnen verpakking. In een synthetisch labo in Limburg werd de cocaïne terug geëxtraheerd. Bij zeven huiszoekingen werden elf verdachten opgepakt. Ze worden vandaag voorgeleid bij de Onderzoeksrechter te Gent.



De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen is op vraag van het Parket Oost-Vlaanderen een onderzoek opgestart naar de import en verwerking van drugs in België. In de loop van het onderzoek besliste het Openbaar Ministerie de Onderzoeksrechter te Gent te vorderen voor verderzetting van het onderzoek.



Uit het onderzoek bleek dat een bende zich vermoedelijk inliet met de import van drugs. De cocaïne werd geïmpregneerd in kartonnen dozen en vervolgens gebruikt als verpakking voor ladingen. In België werd deze kartonnen verpakking chemisch behandeld om de cocaïne uit de verpakking te extraheren.  



Op 30 november 2023 voerde de FGP Oost-Vlaanderen in nauwe samenwerking met de FGP Limburg en met bijstand van de Speciale Eenheden van de Federale Politie, zeven huiszoekingen uit in Limburg (2) en Oost-Vlaanderen (5). In Limburg werd een operationele cocaïnewasserij aangetroffen. In het pand konden grote hoeveelheden cocaïne gewassen en in blokken geperst worden. Ter plaatse werd ongeveer 8 kg geproduceerde cocaïne aangetroffen, alsook een grote hoeveelheid karton dat nog moest verwerkt worden. Op een andere locatie in Limburg werd materiaal aangetroffen voor de verwerking alsook een lading kartonnen dozen.



Bij de actie werden naast de cocaïne en het verwerkingsmateriaal, ook 20 000 euro, vier wagens en andere waardevolle voorwerpen in beslag genomen.



In totaal werden 11 verdachten opgepakt: 8 in Limburg en 3 in Oost-Vlaanderen. Het betreffen 4 Belgen, 5 Colombianen en 2 Albanezen.

De verdachten werden voorgeleid bij de Onderzoeksrechter te Gent die ze allen onder aanhoudingsmandaat geplaatst heeft. 

 

Labels