De Rookies bezoeken de Centrale directie van de technische en wetenschappelijke politie

Nadat ze eerder de Coördinatie- en steundirectie (CSD) van Brussel bezochten, gingen de Rookies op 29 maart naar de Centrale directie van de technische en wetenschappelijke politie (DJT). Dit was een gelegenheid voor onze jonge stagiairs en stagiaires om zich onder te dompelen in een wereld die heel dicht aanleunt bij hun favoriete tv-series.

Les Rookies à la Direction centrale de la police technique et scientifique

Tijdens deze 5e stagedag kwamen de Rookies terecht op een denkbeeldige plaats delict gebaseerd op het scenario van een persoon die levenloos werd aangetroffen in een Brussels kraakpand.  Onze Rookies moesten de moordenaar ontmaskeren met de hulp van wetenschappelijke experts.

Ze kregen de volgende informatie: "Rond 13.15 uur werd een levenloos lichaam aangetroffen in een Brussels kraakpand. De CSI haastte zich ter plaatse. Aangezien het slachtoffer in een plas bloed lag, werd de dienst bloedspoorpatroonanalyse (BPA) ingeschakeld.

Het slachtoffer was een vrouw van rond de vijftig die meerdere verwondingen aan haar buik vertoonde en een slag op haar hoofd had gekregen. Aangezien haar identiteit onduidelijk was, deed de magistraat een beroep op het Disaster Victim Identification-team (DVI). De onderzoekers vonden ook een voetspoor en schakelden experts in schoensporen in.

Tijdens het verplaatsen van het slachtoffer ontdekten de politieagenten een handtas met daarin een grote som geld in euro's. Omdat ze twijfels hadden over de biljetten, beslisten de onderzoekers om een beroep te doen op de deskundigheid van de politiemensen van de Centrale dienst voor de bestrijding van valsheden (CDBV)."

Om hun onderzoek tot een goed einde te brengen, konden de Rookies kennismaken met niet minder dan 4 diensten met expertises binnen de Centrale directie van de technische en wetenschappelijke politie.

Extern onderzoek van het slachtoffer

Na de vondst van het niet-geïdentificeerde lichaam werd op verzoek van de magistraat DVI ingeschakeld om het slachtoffer te identificeren. De Rookies konden een post-mortemonderzoek op een pop uitvoeren. Ze leerden dat alle aanwezige elementen op de kledij van het slachtoffer belangrijk zijn en er werd hen verzocht om het wereldwijd gebruikte standaardformulier van Interpol in te vullen.

De Rookies waren blij met de oefening en leerden dat ze nauwgezet en precies moesten zijn, want zelfs het kleinste stukje informatie kan van doorslaggevend belang zijn.

Analyse van bloedsporen

Er werden bloedsporen in de buurt van het slachtoffer gevonden, maar misschien vond de misdaad elders plaats? De BPA heeft als opdracht om bloedspatbanen vast te stellen, foto's te maken en monsters te nemen op een plaats delict.

Onze jonge stagiairs en stagiaires konden monsters nemen van bloedsporen om na te gaan of het al dan niet om menselijk bloed ging. Daarna identificeerden ze de plaats waar ons nepslachtoffer werd vermoord!

De Rookies kregen ook de gelegenheid om een demonstratie van luminol bij te wonen (een chemisch reagens dat reageert met het ijzer in hemoglobine en een blauwachtige fluorescentie produceert) in het donker en om foto's van echte plaatsen delict te bekijken.

Herkennen van valse biljetten

Onder het lichaam van het slachtoffer werd een tas met stapeltjes biljetten gevonden, maar is het echt geld?

Na analyse waren de Rookies unaniem: het antwoord was neen! Tijdens deze workshop leerden de stagiairs en stagiaires over verschillende veiligheidskenmerken die fabrikanten van bankbiljetten en munten gebruiken om vals geld te herkennen.

Analyse van schoensporen

De laatste workshop was gewijd aan het zoeken en analyseren van schoenafdrukken (waarvan er één in de buurt van de plaats delict werd gevonden). De Rookies konden het gevonden spoor vergelijken met verschillende schoenmodellen. Een opdracht waar ze met vlag en wimpel in slaagden! Vervolgens namen ze een referentieafdruk met behulp van magnetisch poeder en een speciaal borsteltje.

De jongeren waren zeer bereidwillig en nieuwsgierig tijdens deze activiteit. We danken de ploegen van DJT die deze namiddag mogelijk hebben gemaakt.

De volgende activiteit voor onze Rookies is gepland op 19 april en zal plaatsvinden bij de Federale Wegpolitie, in de verkeerspost Reyers.

Labels