De Federale Politie roept op om verdachte situaties te melden in de strijd tegen mensensmokkel

6 juli 2023 – De Federale Politie lanceert vandaag - aan het begin van de zomer - een nationale preventiecampagne met als slogan ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden’. Aan handelaars en andere burgers wordt gevraagd om verdachte situaties te melden via het noodnummer 112, zo kan meteen worden tussengekomen als dat nodig is.  

In de jaren voor 2020 probeerden transmigranten vooral via de laadruimte van vrachtwagens het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Sindsdien veranderde de tendens geleidelijk naar overtochten met small boats (kleine bootjes), vooral vanuit Noord-Frankrijk. Ongeacht de modus operandi, de reis van transmigranten van het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk is levensgevaarlijk. Daarom lanceert de Federale Politie de campagne ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden’. De bedoeling is enerzijds om de problematiek van mensensmokkel onder de aandacht te houden en anderzijds om handelaars en andere burgers op te roepen verdachte situaties te melden via het noodnummer 112. Dankzij deze meldingen zal de politie (sneller) kunnen tussenkomen, en dit zowel in het geval van een levensbedreigende situatie als om een eventuele verdachte van mensensmokkel te controleren, op te pakken en/of verder onderzoek te doen.  

Focus op de criminele organisaties  

Criminele organisaties verdienen een massa geld aan mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk en zetten hierbij zonder scrupules de levens van transmigranten op het spel. De laatste jaren werken onze politiediensten meer en meer op de smokkelnetwerken en op de top van criminele organisaties achter de stroom van transmigranten. Onder andere dankzij gecoördineerde acties, de ontwikkeling van een gecoördineerde onderzoeksstrategie en internationale samenwerking konden verschillende criminele groepen ontmanteld worden.  

Begin juli 2022 werden bijvoorbeeld 18 personen gearresteerd in Duitsland op bevel van een Brugse onderzoeksrechter. Bij huiszoekingen werden 71 boten, 16 motoren en 1.200 zwemvesten gevonden. Gezien er per bootje tientallen personen de oversteek maken, zijn hierdoor mogelijk mensenlevens gered. De 18 verdachten werden uitgeleverd aan ons land met het oog op een vervolging wegens feiten van mensensmokkel.  

De bevoorradingsketen doorbreken   

Criminele organisaties die zich bezighouden met mensensmokkel via small boats voeren grote hoeveelheden bootjes, zwemvesten en ander nautisch materiaal naar de Noord-Franse stranden, vanwaar ze transmigranten tegen grote bedragen de gevaarlijke overtocht via het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk laten maken. Het nautisch materiaal kopen ze niet per sé aan in Frankrijk, maar eerder in Duitsland, in Nederland of in België. Het wordt in personenwagens, bestelwagens of in aanhangwagen naar Noord-Frankrijk gevoerd. De boten kunnen worden opgeplooid en in grote dozen of zakken zitten. De Geïntegreerde Politie hield de laatste jaren doelgerichte controles en om de bevoorradingsketen van smokkelnetwerken te doorbreken en voertuigen volgestouwd met nautisch materiaal te intercepteren voor ze hun eindbestemming (Noord-Frankrijk) hadden bereikt. Ook tips van burgers kunnen hier zeker bij helpen.  

Verdachte situaties  

Welke verdachte situaties in het kader van mensensmokkel (via small boats) kan je zeker melden via het noodnummer of de app 112?   

  • Loodsen met motoren, zwemvesten of (rubber)boten 
  • Voertuigen en aanhangwagens (met vreemde nummerplaat) met motoren, zwemvesten of (rubber)boten  
  • Verstopte (soms ingegraven) of achtergelaten boten aan de kust  
  • Mensen die in een grote groep met een (rubber)boot de zee opgaan (dit is een levensbedreigende situatie)  

Voor handelaars: 

  • Aankoop van een grote hoeveelheid zwemvesten, motoren of ander nautisch materiaal  
  • Aankoop van materiaal dat dienst kan doen als alternatief voor een zwemvest (binnenband) 
  • Aankoop van materiaal om zelf een boot in elkaar te steken 
  • Herhaaldelijke (kleinere) aankopen 
  • Geen discussie over de prijs, zo snel mogelijk kunnen beschikken over de aankoop primeert 
  • Tevreden met wat er beschikbaar is, zonder specificaties van type boot of capaciteit 
  • Weinig technische kennis over boot en uitrusting 
  • Contante betalingen en/of geen identificatiegegevens willen vrijgeven 
  • Eventueel beroep doen op lokale personen voor aankoop materiaal 

Start van de campagne  

Met de zomer in aantocht lanceerde de Federale Politie de sensibiliseringscampagne tijdens een persmoment op 6 juli in Zeebrugge in de provincie West-Vlaanderen, niet toevallig de provincie die vaak met transmigranten wordt geconfronteerd. Maar de meeste van de mogelijk verdachte situaties kunnen zich in heel België voordoen. Criminele organisaties vinden steeds andere wegen om geld te verdienen aan mensensmokkel. Met deze campagne wil de Federale Politie hier de aandacht op vestigen.  

De affiches, folders en flyers voor burgers zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. We nodigen horeca-uitbaters en andere handelaars uit om bijvoorbeeld een affiche in hun zaak te hangen.  

De brochures voor handelaars zijn te downloaden in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.  

Al deze documenten zijn terug te vinden op: politie.be; police.be, polizei.be; police.be (EN). Via de QR-code op de affiche kom je ook op deze pagina’s terecht. 

Labels