De Federale Politie lanceert oproep naar handelaars en burgers: ‘HELP LEVENS REDDEN’

Voor 2020 probeerden migranten vooral via de laadruimte van vrachtwagens het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Sinds dat jaar veranderde de tendens geleidelijk naar overtochten met small boats (‘kleine bootjes) vanuit Noord-Frankrijk en is momenteel de meest voorkomende modus operandi. Hoewel het aantal transitmigranten in 2022 in België sterk daalde, is het fenomeen niet verdwenen.

De Federale Politie lanceert oproep naar handelaars en burgers: ‘HELP LEVENS REDDEN’

Een gerichte aanpak door de ontwikkeling van een gecoördineerde onderzoeksstrategie, zowel nationaal als internationaal, leidde tot de ontmanteling van verschillende criminele groepen. Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. Transitmigranten doorkruisen België nog steeds maar willen vooral de kampen in het noorden van Frankrijk bereiken. Van op de Noord-Franse stranden wagen ze met small boats de gevaarlijke oversteek via het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk (VK).

De criminele organisaties proberen zich overal en via alle manieren te bevoorraden in: bootjes, zwemvesten, motoren … . Om dit fenomeen in de hand te houden, voert de politie doelgerichte controles uit. De voorbije jaren vonden al geregeld geïntegreerde acties small boats plaats. Hiervoor werkte de Federale Politie samen met de politiezones. De federale reserve (Feres) en het interventiekorps (CIK) werden eveneens ingezet. Voornamelijk in de provincie West-Vlaanderen maar ook in de andere provincies ligt de klemtoon op het onderscheppen van verdachte voertuigen met dergelijke maritieme benodigdheden om op die manier de mensensmokkelaars te arresteren.

Oorsprong campagne

In december 2021 stelden enkele strategisch analisten en adviseurs bij de Coördinatie- en steundirectie (CSD) en Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen het ‘barrièremodel small boats’ op. Hierin worden heel wat barrières, m.a.w. maatregelen, opgelijst voor de aanpak van de problematiek rond mensensmokkel met small boats. De meeste, bestaande maatregelen zijn vooral reactief. De preventieve maatregelen worden in het model als ‘mogelijke uit te voeren barrières’ omschreven. Een ervan gaat over het ontwerpen van een preventiefolder gericht op de aankoop/verhuur van nautisch materiaal. In Nederland en het VK is er al een dergelijke folder ontwikkeld. De folder evolueerde naar een uitgebreide (online) preventiecampagne met een affiche, een folder voor de handelaars van nautisch materiaal en een flyer voor de burgers.

Smallboats

Help levens redden

Met de zomer in aantocht lanceerde de Federale Politie (een samenwerking van CSD en FGP West-Vlaanderen, de Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) mensenhandel/mensensmokkel, het E40-netwerk en de Directie van de operaties inzake bestuurlijke politie (DAO) Migratie) de sensibiliseringscampagne tijdens een persmoment op 6 juli in Zeebrugge. Met de slogan ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: HELP LEVENS REDDEN’ wil de politie zowel de handelaars van nautisch materiaal als burgers stimuleren om verdachte aankopen of bewegingen op het strand aan de politie te melden via het nummer 112, via de app 112 of rechtstreeks via de 101. Zo helpen ze mee in de strijd tegen mensensmokkel en redden ze mensenlevens.

De affiches, folders en flyers naar de burgers toe zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. De brochures voor de handelaars zijn downloadbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Alle documenten zijn terug te vinden op: politie.be; police.be, polizei.be; police.be (EN). Via de QR-code op de affiche kom je ook op deze pagina’s terecht.

Labels