De aanpak van de politie moet voor alle mensen dezelfde zijn

“Het maakt niet uit wie je bent of hoe je er uitziet. De aanpak van de politie moet voor alle mensen dezelfde zijn.” zegt aspirant-inspecteur Laura De Cock. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme op 21 maart praatten we met Laura en andere collega’s van promotie 135 van de politieschool Paulo tijdens hun opleiding Holocaust, Politie en Mensenrechten (HPM) in Kazerne Dossin in Mechelen.

Un traitement policier identique pour tous

“Racisme en discriminatie hebben geen plaats in onze politieorganisatie” stelt Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal van de Algemene directie van het middelenbeheer en de informatie (DGR).

Werken aan meer diversiteit en strijden tegen racisme en discriminatie zijn twee van haar stokpaardjes: “De opleiding HPM geeft onze politiemedewerkers inzichten en middelen om racisme en discriminatie tegen te gaan. In onze huidige samenleving en met onze nieuwe manier van werken is dit belangrijker dan ooit. Een recent onderzoek door het Britse Woolf Institute heeft onder andere uitgewezen dat thuiswerken tot meer vooroordelen en racisme leidt door een gebrek aan fysiek contact met collega's met een andere achtergrond.”

“Ik denk ook aan de online haatspraak die hand in hand gaat met de opmars van de sociale media.”

“In Kazerne Dossin leer je uit mechanismen als groepsagressie en groepsdruk. Je leert dat je zelf, als individu, bepaalde feiten en gedragingen kritisch en autonoom kan analyseren en dat je kan ingaan tégen de groep.”

Paige Paridaens

AINP Paige Paridaens. Paige gaat na haar opleiding aan de slag bij PZ Waasland-Noord.

Laura De Cock

L'aspirante inspectrice Laura De Cock. Après sa formation, Laura travaillera au niveau local pour la zone de police Maldegem.

Begrijpen

Aspirant-inspecteur Paige Paridaens van promotie 135 aan Paulo besluit na de opleiding HPM dat je als politiemedewerker vooral moet samenwerken en mekaar moet respecteren: “De politie werkt voor de bevolking maar we werken ook voor en met onze collega’s. We kunnen pas echt samenleven door mekaar rechten en vrijheden te geven.”

Eerste inspecteur Frédéric Jouret van de Directie Bescherming en beveiliging, Koninklijke gebouwen en domeinen legt na de opleiding in Kazerne Dossin een rechtstreekse band tussen de vorming en discriminatie: “Deze opleiding maakt het mogelijk om de discriminerende processen beter te begrijpen en te bevatten. In een voortdurend veranderende maatschappij die de specifieke kenmerken van eenieder wil integreren, is het voor de betrokkenen meer dan een bewustmaking, het is een echte meerwaarde."

 

Polarisatie

Politiemedewerkers, burgerpersoneel zowel als operationelen, kunnen in Kazerne Dossin ook de opleiding “Polarisatie: een bedreiging of een buitenkans voor de politie?” volgen.

Adviseur Florent Goosse, welzijnscoördinator van DGR en opleider HPM en polarisatie: “Polarisatie heeft een grote impact op de politie. Polarisatie leidt tot haatmisdrijven en tot verstoring van de openbare orde. De opleiding Polarisatie biedt de collega’s de gelegenheid om na te denken over hoe ze tegenover het thema polarisatie staan in de praktijk: wat is het? Hoe ontstaat het? Hoe ermee omgaan? Waarom is het belangrijk om polarisatie op het terrein te herkennen?”

“Groepen leiden om te brainstormen: dat boeit me en ik zou het voor niets in de wereld willen ruilen.”

 

Labels