Cyberveiligheid: Wees op je hoede voor de informatie waartoe je toegang geeft

Heel wat applicaties maken gebruik van de locatiegegevens. Dit kan een echt probleem zijn als je account niet privé is. Deze week praat commissaris Bogaert met ons over de applicatie Instalook.

Photo de Onur Binay sur Unsplash

 

Dankzij 'Instalook' kan je nu al enkele jaren de Instagram-profielen ontdekken van gebruikers bij jou in de buurt. Op het eerste gezicht lijkt de applicatie echt geweldig, maar een nadeel aan het gebruik ervan is dat de gegevens beschikbaar worden gesteld. Je kan met name informatie zien over de gemaakte foto's en de locatie van de houders van de account. Dat is gevaarlijk als de accounts niet privé zijn … "Stel, je gaat op vakantie. Je bent in de luchthaven of in het station. Je zit de hele tijd op je smartphone. Instagram is actief en je maakt een paar foto's van je gezin in afwachting van het vertrek. Als er ook mogelijke inbrekers aanwezig zijn, kunnen ze dankzij de applicatie door je fotoalbum bladeren, ontdekken waar je woont en de locatie bepalen", legt commissaris Olivier Bogaert uit. 

 

Applicaties die je in de gaten houden

Ze zullen doorhebben dat je huis in de komende uren leegstaat. Je kan je de gevolgen dus wel voorstellen … "Uit een analyse van meer dan 800 000 applicaties voor Android die beschikbaar zijn in de Play Store blijkt dat ongeveer 35% ervan zonder waarschuwing persoonlijke foto's kan opsporen en openen, gebruikers kan lokaliseren, e-mailadressen op internet kan vrijgeven en contactlijsten en belgegevens kan raadplegen", waarschuwt onze expert.

Wees dus bijzonder voorzichtig met de toestemmingen die je aan de applicaties geeft. "Sommige maken verbinding met de sensoren van het toestel zoals de camera, de microfoon en de gps en zijn daarom bijzonder geschikt om jouw informatie te verzamelen en door te geven …", merkt onze commissaris nog op.  

 

Meer weten?