Cyberveiligheid : Oplichters actief in de reissector

Oplichters zijn ook actief in de reissector om je geld afhandig te maken. Wees op je hoede wanneer je op sociale media spotgoedkope aanbiedingen voor koffers of vliegtickets aantreft! 

Cybersécurité : Les escrocs utilisent le monde du voyage pour vous arnaquer

Elk jaar worden duizenden bagagestukken vergeten in luchthavens. Oplichters zien hun kans schoon. “We kunnen ons voorstellen dat de bagage kledingstukken, laptops en fototoestellen bevat. Een situatie waarvan oplichters gebruikmaken om Facebookgebruikers in het vizier nemen die op zoek zijn naar een koopje”, vertelt commissaris Olivier Bogaert.

Volgens onderzoek werd een vals account op naam van de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle aangemaakt met het bericht dat de luchthaven haar voorraad opruimt, dat ze verloren bagage verkoopt voor 1,95 euro per stuk en dat alle koffers gevuld zijn met allerlei voorwerpen en zo goed als nieuwe elektronische toestellen.

Geïnteresseerden worden verzocht naar een site te surfen en persoonlijke informatie te verstrekken, met name hun bankgegevens, om de bagage te ontvangen. “Het probleem is dat verschillende berichten op het valse account gemarkeerd zijn als ‘gesponsord’ en dat er valse commentaren zijn toegevoegd om het vertrouwen te wekken van al wie de aanbieding leest. En laten we niet naïef zijn, het is goed mogelijk dat ook namen van andere luchthavens zoals Zaventem of Charleroi worden gebruikt voor dezelfde techniek.” 

 

Belangrijk

Laat je vooral niet misleiden: een luchthaven zal nooit bagage te koop aanbieden op een Facebookpagina. De verkoop van een verloren voorwerp gebeurt bovendien binnen een gecontroleerd kader en is niet voor het grote publiek toegankelijk.

Het probleem is dat de reissector zeer vaak het doelwit is van oplichters. Ze maken valse accounts en bieden reistickets aan voor slechts enkele euro’s. In juli was Ryanair trouwens nog het doelwit, met een 6 maanden geldige cadeaubon die werd aangeboden voor slechts 2 euro. Kijk dus altijd goed uit alvorens te reageren”, zo besluit onze commissaris. 

 

Meer weten?