Cyberveiligheid: Nuttige herinneringen om fake news tegen te gaan

Commissaris Olivier Bogaert behandelt deze week een fenomeen dat inmiddels alom bekend is: fake news. Hij geeft ons enkele tips om een onderscheid te kunnen maken tussen wat echt is en wat niet.

Cybersécurité : Des rappels utiles pour contrer les fake news

De eerste tip om fake news tegen te gaan is om de bron te controleren van de content die je raadpleegt. "Als de naam van de auteur vermeld staat, zoek dan op internet of hij of zij een expert is en wat zijn of haar functie is. Als de informatie op een website is gepubliceerd, kan je de tab 'Over ons' raadplegen om iets meer over de organisatie te weten te komen", verduidelijkt de commissaris.

Aarzel niet om verder onderzoek te doen op basis van de gevonden informatie en om nog even af te wachten voordat je erop ingaat. Fake news werkt wel, want het wordt door een groot aantal mensen gedeeld. "En als we het dus zien verschijnen, reageren we door de inhoud te liken of te delen met een opmerking. Dit komt omdat we de persoon die de inhoud heeft gepubliceerd goed kennen en vertrouwen." 

 

Een website om te onthouden 
 

Commissaris Bogaert nodigt je uit om de website hoax-net.be te gebruiken om controles uit te voeren. Je vindt er een overzicht van de categorieën fake news die in omloop zijn. "Dit platform is ook verbonden met de wereldwijde Franstalige media. Ze hebben de tool Faky ontwikkeld, die je kunt vinden op de site die we net hebben genoemd. Door samen te werken delen deze media de controles die ze hebben uitgevoerd vóór de publicatie van informatie." 

Vergeet ook niet dat sommige influencers gebruik kunnen maken van de algoritmes van de platformen die ze gebruiken om informatie van datzelfde type weer te geven. Controleer dus zeker de publicatiedatum van de content en denk niet dat het aantal shares of likes hem betrouwbaar maakt.

 

Meer weten?