Cyberveiligheid: Maar liefst 40 miljoen euro buitgemaakt door phishing!

Zoals elk jaar lanceert het Centrum voor Cybersecurity België zijn preventiecampagne in het kader van de maand van de cyberveiligheid. In zijn wekelijkse column doet commissaris Olivier Bogaert met hen mee en raadt hij je aan de tijd te nemen om bezochte sites na te trekken.

Cyberveiligheid: Maar liefst 40 miljoen euro buitgemaakt door phishing!

Een slordige 40 miljoen euro, dat is het indrukwekkende bedrag dat hackers vorig jaar via phishing hebben buitgemaakt, bijna het dubbele van vorig jaar (toen al 25 miljoen euro!). Veel burgers maar ook bedrijven en overheidsdiensten werden het slachtoffer.

Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens (wachtwoorden, kaartcodes, …) door zich voor te doen als een vertrouwde instelling (bank, overheidsdienst, …). Het uiteindelijke doel is natuurlijk het plunderen van onze bankrekening.

De afgelopen jaren heeft Safeonweb het e-mailadres verdacht@safeonweb.be en de applicatie Safeonweb in het leven geroepen. Dit jaar is er nog een tool bijgekomen: de mogelijkheid om waarschuwingen te ontvangen wanneer je naar een gevaarlijke site surft via de browser Chrome. “Klik rechts bovenaan op de drie puntjes en dan op ‘Extensions’. Kies ‘Manage extensions’ en ga naar de Web Store waar je kan zoeken naar safeonweb. Je kan deze tool dan toevoegen via de knop ‘Add to Chrome’ om waarschuwingen te ontvangen wanneer je op een gevaarlijke site terechtkomt”, legt commissaris Olivier Bogaert uit.

 

Een site om je te helpen

De tijd nemen om bezochte sites te analyseren alvorens te handelen, blijft het beste advies. Wanneer men je bijvoorbeeld voor een zeer aantrekkelijke prijs pellets aanbiedt via sociale media of e-mail, raadt de commissaris aan om het adres van de site na te trekken op fr.scamdoc.com (alleen in frans). “In het gele zoekvak kun je het URL-adres van de site invoeren. Er start een analyse en het resultaat is vaak ‘zeer lage vertrouwensscore’ en ook ‘de domeinnaam van deze site is recent’, ‘er werden negatieve beoordelingen gevonden op het internet’, ‘deze domeinnaam heeft een lage levensverwachting’”, aldus de commissaris. In die gevallen surf je dus beter niet naar de bewuste site die je persoonlijke gegevens zal opvragen, waaronder ook die van je kredietkaart…

Meld alle verdachte berichten of informatie aan verdacht@safeonweb.be

 

Meer weten?