Cyberveiligheid: Hackers worden steeds beter in het achterhalen van je wachtwoorden

Zoals je weet, is je wachtwoord de toegangssleutel tot heel wat informatie. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat dit veilig is, vooral omdat hackers steeds beter worden. Hierbij enkele tips van commissaris Bogaert. 

Photo de Volodymyr Kondriianenko sur Unsplash

Volgens de laatste peilingen van leveranciers van beveiligingsoplossingen staan te voor de hand liggende wachtwoorden nog steeds bovenaan de lijst van meest gebruikte wachtwoorden. Denk hierbij aan 'wachtwoord', 'azerty' of '123456'. 

Onze cyberveiligheidsexpert benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale symbolen te combineren. Dit alles moet meer dan 8 tekens lang zijn. "Vermijd zeker wachtwoorden die betrekking hebben op je directe omgeving, zoals de voornaam van je kinderen gecombineerd met hun geboortedatum of de naam van je favoriete dier. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden gevonden op je Facebookpagina, als je foto's hebt gepost van de verjaardag van je jongste kind", waarschuwt Olivier Bogaert. 

Een tip: kies een zin waarvan je de eerste letter van elk woord gebruikt en voeg er cijfers en een speciaal symbool aan toe. 

 

Tools om hackers te helpen 

Commissaris Bogaert waarschuwt ons echter voor een belangrijke trend. "Computerspecialisten hebben een tool ontwikkeld die nu wachtwoorden kan kraken die zo lang zijn als een hele zin, zelfs als die zin speciale tekens en cijfers bevat. De software maakt gebruik van een database met miljoenen referenties."  

Hij slaagde erin 10% van de lange wachtwoorden te identificeren die door de andere tools, die over het algemeen door hackers worden gebruikt, niet konden worden ontdekt. De tool houdt rekening met spelling en grammatica. Als je zin dus grammaticale fouten of spelfouten bevat, zal het programma hem niet kunnen vinden. "Een laatste oplossing? Neem een hele lange zin, bijvoorbeeld uit een liedje, en gebruik de eerste en laatste letter van elk woord. Je voegt een paar cijfers toe, een speciaal teken en that's it", besluit onze commissaris. 

 

 Meer weten?