Cyberveiligheid: Een gevaarlijke tool gebruikt door onlineoplichters

Deze week heeft commissaris Olivier Bogaert het over Telekopye, een tool die oplichters helpt ons via phishing in de val te lokken. Onze cyberveiligheidsexpert maant ons aan om meer dan ooit op onze hoede te zijn. 

Cybersécurité : Un outil dangereux pour les escroqueries en ligne

Commissaris Olivier Bogaert vertelt ons over een waarschuwing van veiligheidslab ESET. De experts van dit lab zijn namelijk een verontrustende tool op het spoor gekomen, genaamd Telekopye. "Het is een hulpmiddel om phishingwebsites aan te maken, sms'en of mails te versturen voor phishingdoeleinden en valse screenshots te maken", licht onze cyberveiligheidsexpert toe. 

De groepen die gelinkt zijn aan deze tool proberen oplichters aan te trekken. Om de toegangsrechten tot Telekopye te verkrijgen, moeten geïnteresseerde oplichters een formulier invullen en verschillende vragen over hun ervaring met oplichting beantwoorden. Als ze worden aanvaard, krijgen ze toegang tot de tool met al zijn functies. 

Een veelgebruikte oplichtingstechniek is het aanbieden van artikelen tegen spotprijzen. "Maar in werkelijkheid bestaan die artikelen niet. De oplichters zullen geïnteresseerde kopers vragen online te betalen en hen doorverwijzen naar een site die eruitziet als een echte betaalsite. Op de homepage moet de persoon die het artikel wil kopen zijn of haar banklogin, kredietkaartgegevens of andere gevoelige informatie geven. Zo kan de site automatisch al deze informatie stelen", legt onze expert uit. 

 

Oplichters doen zich ook voor als kopers

Een andere methode gebruikt door oplichters is zich voordoen als een koper die erg geïnteresseerd is in een product en aangeeft al betaald te hebben via het vermelde platform. "Vervolgens stuurt de koper een via Telekopye aangemaakte mail of sms die een link bevat naar een betrouwbaar ogende site waarop de persoon moet klikken om zijn of haar geld te ontvangen. Maar daarbij moeten slachtoffers uiteraard ook hun persoonlijke gegevens verstrekken."

Daarnaast is er de terugbetalingstechniek die erin bestaat een mail met een link aan te maken waarbij oplichters de persoon vragen informatie te geven om het geld te ontvangen, geld dat laatstgenoemde natuurlijk nooit zal zien. 

Onze commissaris maant ons dus nogmaals aan voorzichtig te zijn en steeds voldoende informatie in te winnen als we een voorstel krijgen ... 

 

Meer weten?