Cyberveiligheid : De identiteit van de Federale Pensioendienst misbruikt om je in de val te lokken

Een oproep van de Federale Pensioendienst? Vertelt de oproeper je dat je zogezegd recht hebt op een energietoelage? Opgepast ... Wanneer men je vraagt je pincode te geven of je bankkaartlezer te gebruiken, is dat nooit om geld te ontvangen.

Cybersécurité : L’identité du SPF Pensions usurpée pour vous piéger

Wees op je hoede voor feiten van oplichting die momenteel gepleegd worden en waarbij de identiteit van de Federale Pensioendienst gebruikt wordt. Een oproeper meldt je dat je recht hebt op een speciale toelage wegens de gestegen energieprijzen. "Hij preciseert dat er een brief naar je is gestuurd. En je zegt hem dat je hem niet hebt ontvangen. Hij verduidelijkt dat hij daarom telefonisch contact met je opneemt zodat je die toelage kan krijgen", legt commissaris Bogaert uit.

Om ervoor te zorgen dat het geld kan worden gestort, vraagt hij je je bankkaartlezer te gebruiken. Hij zegt dat de transactie vertrouwelijk zal blijven. Het gaat natuurlijk om oplichting ... "Heel wat mensen, die aan die oproep gevolg hebben gegeven, hebben honderden euro's verloren. De oplichters maken in feite gebruik van de gegevens die op het dark web beschikbaar zijn. Dankzij deze gegevens kunnen ze alles te weten komen over de personen die ze als doelwit uitkiezen. Dit heeft vooral te maken met de talrijke feiten van hacking waarvan bijvoorbeeld ziekenhuizen en OCMW's het slachtoffer waren," legt onze expert uit.

 

Enkel voor overschrijvingen

Olivier Bogaert herinnert er dus aan om niet te snel te handelen. De regel blijft steeds dezelfde: "Als men je vraagt je pincode te geven of je bankkaartlezer te gebruiken, moet je weten dat die enkel moet worden gebruikt om een overschrijving af te ronden, maar nooit om een betaling te ontvangen."

Als het contact via mail wordt gelegd, controleer dan de domeinnaam van de afzender. Voor de Federale Pensioendienst is dat @sfpd.fgov.be. Aarzel ook nooit om de dienst rechtstreeks te contacteren om te controleren of het verzoek van hem uitgaat. Je kan contact opnemen met de Federale Pensioendienst via het speciale nummer 1765.

 

Meer weten?