Cyberveiligheid: Check de activiteiten op je sociale media!

Nu deze maand van de cyberveiligheid op zijn einde loopt, herhaalt commissaris Olivier Bogaert enkele belangrijke tips, in het bijzonder dat we waakzaam moeten zijn voor de activiteiten op onze sociale media. Hackers kunnen namelijk de controle overnemen.

Photo de dole777 sur Unsplash

Loop je ondanks al je voorzorgen toch nog in de val van een hacker en bezorg je hem je bankgegevens, breng dan onmiddellijk je bank op de hoogte. "Die zal je kaarten blokkeren om je tegen fraude en geldverlies te beschermen. Vraag ook aan je bank of ze een procedure heeft voor de terugbetaling van slachtoffers van oplichting", merkt commissaris Olivier Bogaert op. 

Vergeet niet om verdachte mails te melden aan het Centrum voor Cybersecurity België door ze te forwarden naar het adres verdacht@safeonweb.be.

Check ook de activiteiten op je sociale media. Hackers kunnen immers je account hacken door je logingegevens, mailadres of telefoonnummer te wijzigen. Hoe check je je sociale media? "Ga naar de privacyinstellingen van je sociale media. Daar kan je nagaan of een apparaat dat niet van jou is zich heeft aangemeld. Onze tip is dus om de afmelding van dat apparaat te forceren." 

 

Waarschuw je contacten

Als je vaststelt dat je sociale media zijn gehackt, waarschuw dan je contacten. Zij kunnen namelijk ook het slachtoffer worden van phishing of spam door dezelfde hacker … "Het is dus steeds belangrijk je vrienden te laten weten dat bepaalde gegevens van jou vrijgegeven zijn."

We eindigen met wat goed nieuws: de mailsystemen van Google en Microsoft stellen je nu voor om phishingmails rechtstreeks vanuit je inbox te melden. In het bericht hoef je enkel op Meer acties en vervolgens op 'Aanmerken als phishing' te klikken. 

 

Meer weten?