Controle op openbaar vervoer rond problematiek transmigratie in Leuven

BRUSSEL, 10/01/2018. - In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 januari organiseerde de Federale Politie Leuven samen met 5 politiezones, controleurs van de Lijn en de Dienst vreemdelingenzaken een grootschalige controleactie transmigratie in het arrondissement Leuven.

Op een aantal controleplaatsen binnen het arrondissement controleerden meer dan 40 politiemensen zowel de bussen als de treinen komende van Brussel. In totaal werden 36 personen geïntercepteerd, waarvan er 19 beweerden minderjarig te zijn. Zij werden overgebracht naar de dienst voogdij van het Ministerie van Justitie.

De overige personen werden ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken.

De actie wil het hoofd bieden aan de stroom van transmigranten die momenteel ook binnen het arrondissement Leuven op zoek zijn naar routes richting de verschillende parkings langs autosnelwegen om zich daar toegang te verschaffen op een vrachtwagen richting Engeland. Dit creëert zowel voor de transmigranten als voor de vrachtwagenbestuurders onveilige situaties. Transmigranten kunnen zo terecht komen in levensbedreigende situaties wanneer ze in vrachtwagens het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken.

Anderzijds ervaren ook de vrachtwagenbestuurders de inklimming in hun vrachtwagen als een mogelijk onveilige situatie omdat die gepaard kan gaan met bedreiging of gebruik van geweld.

Aan de actie namen volgende politiezones en federale diensten deel: PZ Aarschot, PZ Begijnendijk/Rotselaar/Tremelo, PZ Herent/Kortenberg, PZ Landen/Linter/Zoutleeuw, PZ Leuven, de Federale Wegpolitie Brabant, de Federale Spoorwegpolitie Brussel, de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven en de Coördinatie- en Steundirectie van de Federale Politie.

Labels