Britse oplichtingstruc

Het is maart, de internationale maand van de fraudepreventie. Als we jullie reacties mogen geloven, zijn het duidelijk de oplichters die jullie nog steeds de meeste zorgen baren.

Daarom zetten we hier nog eens de favoriete technieken van de fraudeurs op een rijtje.

We beginnen deze week met een oplichtingspraktijk die gebaseerd is op een bijzonderheid van het Britse banksysteem.We nemen het voorbeeld van Francine die op een tweedehandssite een advertentie heeft geplaatst voor een canapé.Ze ontvangt een bericht van Simon, een Belgische Erasmusstudent die stage loopt in een Brits bedrijf.

Hij toont veel interesse in de canapé, vraagt aan Francine deze voor hem opzij te zetten en zegt dat hij het zo zal regelen dat zijn ouders de canapé komen afhalen. Om Francine van zijn goede intenties te overtuigen, stelt hij voor om 2/3e van het gevraagde bedrag te betalen en hij vraagt haar rekeningnummer.Francine is blij met het voorstel en ze gaat erop in. Twee dagen later is er 1480 euro op haar bankrekening bijgekomen in plaats van de verwachte 480 euro voor de canapé.

Simon contacteert haar en zegt dat de boekhoudster van het bedrijf waar hij stage loopt het bedrag voor hem heeft gestort maar dat ze een fout heeft gemaakt en hij vraagt Francine het bedrag terug te storten op een rekening waarvan hij het nummer geeft.

Hij voegt eraan toe: "snel a.u.b. anders gaat ze problemen krijgen". Francine opent haar banktoepassing en voert de overschrijving uit.Maar een paar dagen later verdwijnt ook de 480 euro. De bank laat weten dat het oorspronkelijk gestorte bedrag afkomstig is van een Britse cheque die is geblokkeerd wegens gestolen. Bovendien is ze ook de 1000 euro kwijt.

Francine, in alle staten, contacteert Simon die haar afscheept en uiteindelijk niet meer antwoordt.Ze dient klacht in bij de politie en het onderzoek leert haar dat het bedrag verdwenen is van de rekening waarop ze het gestort had en dat het sindsdien van de ene naar de andere rekening is versast en uiteindelijk in Rusland werd afgehaald. Deze vorm van oplichting berust op het feit dat het Britse banksysteem een verrichting toelaat, vergelijkbaar met een overschrijving op basis van een in pand gegeven cheque. Mocht u dus door een Engelse correspondent worden gecontacteerd omdat u een advertentie hebt geplaatst of een verkoper bent, wees dan uiterst waakzaam en aarzel niet uw bankier om advies te vragen.

Labels