Beveiligen bij DAB: veel meer dan een opstapje

In het kader van #employerbrandingzet de kalender 2023 van de Federale Politie in juli de Directie beveiliging (DAB) in de kijker. Die maakt deel uit van de Algemene directie bestuurlijke politie (DGA) en werd eind 2017 speciaal opgericht om bepaalde beveiligingsopdrachten op zich te nemen. We spreken met Roxanne Hensmans, die bij DAB bakken ervaring opdoet. 

Sécurisation à la DAB : bien plus qu’une petite virée

Operationele reserve

Net als Roxanne (32), zijn de operationele personeelsleden bij DAB voornamelijk beveiligingsagenten van politie (BAGP). Zij hebben enkel bestuurlijke bevoegdheden en kunnen dus niemand gerechtelijk aanhouden. Tijdens hun zes maanden durende opleiding (je hebt geen diploma nodig om je in te schrijven) ligt de focus op alle bestuurlijke zaken uit de klassieke opleiding tot inspecteur. “Na mijn opleiding in Gent ben ik bij DAB Leuven (hoven en rechtbanken) gestart”, vertelt Roxanne. “Sinds mei 2022 ben ik aan de slag bij de operationele reserve in Brussel. Deze steundienst binnen DAB wordt gesolliciteerd voor allerlei opdrachten: de ene dag word ik ingezet op de luchthaven van Zaventem, de andere dag aan de kerncentrale in Tihange. We doen alles waar DAB voor staat en bieden steun waar er zich tekorten voordoen. Momenteel vraagt het proces rond de aanslagen een grote capaciteit: een 50-tal collega’s van de operationele reserve staat dagelijks in voor de beveiliging van (de binnenkant van) de Justitia-site.” (Dit is de rechtbank op de oude NAVO-site, waar de grootste processen in ons land plaatsvinden, nvdr.)

Beveiligingsagent Roxanne Hensmans.

Thématique Employer Branding Juillet DAB

“We willen meer betekenen”

De beperkte bevoegdheden van personeelsleden bij DAB is voor velen een struikelblok volgens Roxanne: “Ik herinner me dat we voor een opdracht onderweg waren, toen mensen op straat ons tegenhielden omdat er een inbraak aan de gang was. Vermits wij niet over gerechtelijke bevoegdheden beschikken, mochten we niet naar binnen en konden we enkel de toestand bevriezen en de komst van de Lokale Politie afwachten. Dat wringt. Net daarom, en omdat we meer willen betekenen, is de wens van velen bij DAB - zeker de jongeren - om snel door te groeien tot inspecteur. 95% van de collega’s uit mijn opleidingsjaar, mezelf inbegrepen, is momenteel bezig met sociale promotie. Er zijn er ook die via de externe weg nog sneller inspecteur willen worden.”

Kijk op maatschappij verbreden

Wie de ambitie heeft om door te groeien, zit bij DAB aan het goede adres. “Als inspecteur zou ik later graag deel uitmaken van de interventie bij de Lokale Politie of van de Federale Gerechtelijke Politie”, gaat Roxanne verder. “In mijn geval zijn mijn opdrachten heel gevarieerd, maar vooral het volgen van rechtszaken boeit mij enorm. Een assisenzaak meemaken vanuit de box en de omgang met gedetineerden, daar leer je heel wat van. Je krijgt ook de andere kant van de maatschappij te zien, de verhalen achter de feiten. Wat heeft iemand aangezet tot het plegen van bepaalde feiten, hoe is het zo ver kunnen komen? Heel interessant om dat allemaal te horen! Het is aan ons om objectief te blijven, maar sommige verhalen zijn echt wel pakkend en raken je echt! Voor een aantal opdrachten werken we al samen met inspecteurs en die ervaring nemen we zeker mee.”

Thématique Employer Branding Juillet DAB

Sterk in je schoenen

Roxanne heeft enkel positieve verhalen over haar job bij DAB, en dan zijn we nog vergeten om de aangename werksfeer te vermelden. Zijn er dan geen minpuntjes? “Vanuit verschillende steden moeten we soms een aantal gedetineerden op hetzelfde uur in de rechtbank krijgen en dat kan wat stress geven ja”, nog volgens Roxanne. “Het omgaan met gedetineerden houdt natuurlijk wel risico’s in. Je moet ermee rekening houden dat zij serieus uit hun krammen kunnen schieten als ze bijvoorbeeld hun uitspraak horen. Het proces rond de aanslagen is voor politiemensen ook emotioneel zwaar: als de getuigen of de advocaten van de verdediging aan het woord zijn, moet je sterk in je schoenen staan en neutraal blijven. Dit geldt in feite ook voor andere processen en zeker als je de vergelijking maakt met je privésituatie.”

“De combinatie werk-privé is niet altijd eenvoudig, maar dat nemen we er graag bij. We draaien shifts van 10 uur, zowel op week- als op weekenddagen: van 6 tot 16 uur, van 12 tot 22 uur of van 21 tot 7 uur, afhankelijk van de opdracht die je krijgt. Voor verre verplaatsingen (bijvoorbeeld naar de kerncentrale Tihange of de nucleaire zone Dessel/Mol) worden shifts van 12 uur georganiseerd. Opdrachten kunnen natuurlijk altijd wijzigen of uitlopen, zeker in de rechtbank waar de voorzitter beslist wanneer de zitting is afgelopen …”    

Roxanne bij de Justitia-site.

Thématique Employer Branding Juillet

Permanente rekrutering 

DAB bestaat momenteel uit 1334 personeelsleden. De directie is voltallig als het cijfer van 1600 wordt bereikt. Ze is nog op zoek naar 266 personeelseden; om die te vinden wordt permanent gerekruteerd