Beveilig de toegangssleutel tot je gegevens

Niets vervangt back-ups en een sterk wachtwoord! Als je als slachtoffer van ransomware het gevraagde bedrag betaalt, krijg je niet gegarandeerd je gegevens terug. Volgens https://cybersecuritymonth.eu krijgt 29% van de organisaties ze niet terug … We herhalen enkele belangrijke tips over wachtwoorden en back-ups.

Beveilig de toegangssleutel tot je gegevens

Dit jaar viert de Europese maand van de cyberveiligheid haar 10-jarige bestaan met als thema phishing en ransomware. Dé gelegenheid om op enkele goede praktijken terug te komen. 

CyberSecurityMonth

Hoe een veilig wachtwoord aanmaken?

Je wachtwoord is de toegangssleutel tot een massa informatie. Daarom moet het zo sterk mogelijk zijn. Enkele tips voor een sterk wachtwoord:

  • Kies een wachtwoord dat uit minstens 12 tekens bestaat.
  • Gebruik kleine letters en hoofdletters.
  • Voeg cijfers toe en gebruik minstens één speciaal symbool (#, ?, !, @ …).
  • Neem een zin en plak de woorden aan elkaar of gebruik de eerste letters van elk woord.
  • Gebruik een verschillend wachtwoord voor elke toegang (dat beperkt de schade in geval van een hack) en wijzig je wachtwoord bij het minste vermoeden van bedrieglijk gebruik. Deel je wachtwoorden niet mee via mail, telefoon, sms of sociale media.
CyberSecurityMonth

Hoe je wachtwoorden onthouden?

Door onze veranderde gewoontes maken we online steeds meer profielen aan met een groot aantal wachtwoorden die we allemaal moeten onthouden … Gelukkig bestaan er wachtwoordmanagers zoals KeePass om ons het leven makkelijker te maken. Je kan deze offline wachtwoordmanager gratis en eenvoudig installeren zonder een account te hoeven aanmaken. Het gaat om een soort kluis die je op jouw computer plaatst en waarin je al jouw wachtwoorden opslaat.

 

Is een sterk wachtwoord voldoende?

Jammer genoeg niet ... Wachtwoorden kunnen 'lekken' door je eigen onoplettendheid, door hacking van de betrokken website of van je wachtwoordmanager.

Multi-factor authentication (MFA) voegt een extra beschermlaag toe die je beveiligt wanneer je wachtwoord of wachtwoordmanager is gehackt. 

Het is dus zeer belangrijk om waar mogelijk MFA te activeren.

 

Niets vervangt een goede back-up!

We kunnen het niet genoeg zeggen, waakzaamheid blijft aangeraden. Denk vooruit en maak een back-up van je gegevens voor als je toch nog in de val zou lopen. Informeer voor professionele gegevens bij je systeembeheerder. Sla je persoonlijke gegevens op in de cloud of op een externe harde schijf.

 

Meer weten ...