Een job bij LPA: in een klein maar internationaal dorp

Naar maandelijkse gewoonte zetten we een team fiere collega’s in de kijker, vrouwen en mannen van de Federale Politie die #fier zijn op de directie of dienst waartoe zij behoren en die #fier zijn op hun verwezenlijkingen. In juli staat de Luchtvaartpolitie (LPA) in de kijker. Ramazan, Mostafa, Martine, Geert en Jana werken bij LPA Brussel Nationaal en vertellen ons over hun boeiende job in een internationale omgeving.

Een job bij LPA: in een klein maar internationaal dorp

In grote lijnen kunnen we stellen dat de opdrachten van LPA ofwel betrekking hebben op de controle van en het toezicht aan de buitengrenzen, ofwel op het harmonieus verloop van het leven op de luchthaven. Dit laatste betekent dat basispolitietaken worden uitgevoerd zoals onthaal, slachtofferbejegening, vaststellen van verkeersongevallen enzovoort. De vijf collega’s die getuigen, werken dus ofwel bij politiezorg ofwel bij grenscontrole.

Uit je comfortzone

Inspecteur Ramazan Kahya werkt pas sinds oktober 2023 bij LPA-politiezorg. Daarvoor was hij aan de slag als agent van politie bij de verkeersdienst van de Lokale Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene. In zijn achterhoofd had hij LPA al heel lang zitten, maar als agent van politie moest hij daarvoor eerst sociale promotie volgen. “Ik ben heel tevreden met mijn keuze”, vertelt hij. “Vooral het multiculturele op de luchthaven vind ik fantastisch; het zorgt ervoor dat je in sommige situaties uit je comfortzone moet komen en dat je je persoonlijk ontwikkelt. Neem nu bijvoorbeeld het communiceren in andere talen: ik had drie jaar op school Spaans geleerd en die taal was naar de achtergrond geschoven, maar nu moet ik het bijna dagelijks spreken waardoor het opnieuw comfortabel voelt. Andere talen zoals het Roemeens zijn moeilijker en vaak praat ik met handen en voeten, maar ik heb altijd al passagiers kunnen helpen, soms dankzij Google Translate ... Ook de Turkse taal ben ik machtig, waardoor ik het vertrouwen win van bijvoorbeeld oudere Turken die een klacht willen indienen of een diefstal willen aangeven.”

 

Echt communiceren met de mensen

“Als beginnend inspecteur is werken bij de Luchtvaartpolitie ideaal”, gaat Ramazan verder. “Bij politiezorg doe je zowel bestuurlijk als gerechtelijk werk. Ik ben heel fier als ik door de vertrekhal loop en zichtbaar en aanspreekbaar ben. Je hebt hier de tijd om buiten te komen, om echt met de mensen in gesprek te gaan en dat is geweldig. We staan er voor de reizigers (en voor iedereen die dagelijks actief is op de luchthaven)! Net als bij de Lokale Politie staan we in voor de basispolitiezorg: interventies, vechtpartijen, diefstallen, slachtoffers opvangen, overlast aanpakken, akte nemen van klachten … het ganse strafwetboek is hier van toepassing, want de luchthaven is een klein dorp op zich.”  
“Bovendien zijn er bij LPA veel variatiemogelijkheden”, nog volgens de inspecteur. “Ik ben ingeschreven voor de opleiding documentenfraude en zal later ook de opleiding ‘grenscontroleur’ volgen. Zo kan ik later, mits nog een bijkomende opleiding, ingezet worden voor de repatriëringen. Ook de opleiding valse en vervalste reisdocumenten interesseert mij.” En de lange shiften van 12 uur? “Een voordeel”, besluit hij.

LPA: uitstalraam voor de passagiers

Eerste inspecteur Mostafa Abou Allal is sinds 2014 bij de Luchtvaartpolitie aan de slag. Hij werkt in een rotatiesysteem bij de grenscontrole en de (daarbij behorende) dienst verwijderingen op de luchthaven Brussel Nationaal. “Bij de grens sta ik in voor de eerstelijnscontrole en assisteer ik mijn collega’s van de tweede lijn door te tolken, weerhouden personen over te brengen naar een gesloten centrum enz. Bij de dienst verwijderingen ben ik escorteur, waardoor ik regelmatig naar het buitenland ga om uitgeprocedeerden naar hun land van herkomst te begeleiden. Nog een belangrijke taak voor mij is mensen die aan de grens geweigerd zijn, opnieuw op het vliegtuig zetten zodat ze vrijwillig kunnen terugkeren.”

 

 


“Ik ben heel fier om deel uit te maken van de Federale Politie en LPA in het bijzonder. Ik heb een boeiende job. LPA is een uitstalraam en voor de passagiers uit alle hoeken van de wereld dikwijls een eerste kennismaking met België. Daar werk ik alle dagen trots aan mee.”

“Nog steeds met de volle goesting”

De 62-jarige Martine Vlayen, in een vorig leven hostess bij Sabena, werkt sinds 2010 bij LPA Brussel Nationaal. Daarvoor was ze aan de slag bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Brussel en de Directie van de technische en wetenschappelijke politie (DJT). Onder het luik ‘grenscontrole’ houdt ze zich bezig met valse en vervalste reisdocumenten en repatriëringen. “In mijn contacten met ambassades, het parket, Federale Overheidsdiensten, Dienst Vreemdelingenzaken ... ben ik zowat de tussenpersoon voor het regelen van diverse zaken. Met hart en ziel regel ik de post, documenten, visa enz. voor verschillende diensten binnen LPA, zowel intern als extern. Ondanks mijn lange loopbaan (23 jaar) binnen onze organisatie, doe ik mijn werk nog steeds met de volle goesting. Het zijn vooral mijn leuke collega’s die mij jong houden!”  

Van links naar rechts: Ramazan, Jana, Mostafa en Geert. Martine staat niet op de foto.

Grote verscheidenheid aan taken

Inspecteur Geert Vansichem is sinds oktober 2023 aan de slag bij politiezorg/interventie van LPA Brussel Nationaal. Na vijf jaar bij de Directie beveiliging (DAB) op de luchthaven stapte hij over naar LPA. “Ik maakte deze keuze wegens de grote verscheidenheid aan taken: het kan gaan van een eenvoudige interventie tot het opsporen van vermiste personen of het onderscheppen van geseinde personen. De appreciatie en erkenning die we van onze commissarissen krijgen, geven mij enorm veel voldoening en zijn een bron van motivatie. De groepssfeer binnen de dienst interventie is top en we vormen een perfecte mix van jonge en ervaren inspecteurs en hoofdinspecteurs. De samenwerking met andere diensten binnen LPA is een geweldige troef; we beschikken allen over heel wat kennis. Het leuke aan de luchthaven? Het feit dat de omgeving steeds dezelfde blijft, maar de omstandigheden waarin de luchthaven zich bevindt elk uur verandert.”

“Een logische stap”

Inspecteur Jana Haemels werkt sinds 2017 bij LPA op Brussels Airport. Na een aantal jaren bij de politiezorg, is ze sinds januari dit jaar grenscontroleur. “Ik sta in voor de eerstelijnscontrole wat betekent dat ik passagiers en hun reisdocumenten controleer, vanuit de box zoals dat genoemd wordt. Hebben we twijfels over de reisdocumenten, dan sturen we de passagiers door naar de tweede lijn. Daar voeren onze collega’s bij de dienst valse en vervalste reisdocumenten een diepgaande controle uit. Ook de dienst fenomenen (terrorisme, mensenhandel en -smokkel en sociale fraude) en de dienst verwijderingen behoren tot de tweede lijn.”
Als kleindochter van een (fiere) Sabena-werknemer, die bovendien opgroeide in de omgeving van de luchthaven, was een job bij LPA voor Jana een logische stap. “Onze nationale luchthaven is naast een uithangbord ook economisch belangrijk voor de ganse provincie en daarbuiten. Het logo ‘brussels airport – the heart of Europe’ zegt genoeg. De politie is hier vaak het eerste aanspreekpunt voor de reizigers; ze komen naar ons toe met allerhande vragen. Ik ben fier om daaraan te kunnen meewerken. Mijn job als grenscontroleur vind ik fijn en interessant en dankzij de internationale omgeving kom ik in contact met verschillende talen en culturen. Ik werk graag op de luchthaven. Mijn toekomst ligt hier.”