Belgische politieambtenaren assisteren de Franse collega’s tijdens het EK 2016

BRUSSEL, 01/06/2016.- Zoals twee jaar geleden in Brazilië zullen opnieuw Belgische politieambtenaren aanwezig zijn op een groot voetbaltornooi. Op vraag van de Franse overheid sturen alle deelnemende landen gespecialiseerde politieambtenaren naar het Europees Kampioenschap voetbal 2016.



Het is de bedoeling dat de Belgische collega's samen met de Franse politieambtenaren gemengde patrouilles vormen om de lokale overheden te adviseren bij de aanpak van de Belgische supporters in het kader van openbare orde en om diezelfde supporters in hun eigen taal te kunnen bijstaan.



Een aantal Belgische politieambtenaren zullen zeker in uniform herkenbaar zijn, maar naargelang de lokale risico-analyse en het type opdracht kunnen ze mogelijks ook discreter aanwezig zijn.



Concreet gaat het om 8 politieambtenaren gespecialiseerd in informatie-uitwisseling en het omkaderen van supporters bij voetbalwedstrijden.

Daarnaast zullen 2 andere collega's de Gendarmerie van Bordeaux, waar het basiskamp van de Rode Duivels is gelegen, bijstaan.

Een elfde collega, gespecialiseerd in grenscontrole en valse documenten, zal bijstand leveren op de luchthavens van Bordeaux en Nice in het kader van een Joint Operation van Frontex, voor de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie.



Al deze collega's werden geselecteerd op basis van hun ervaring en competenties. Hun vertrek naar Frankrijk is voorzien op 6 juni 2016.



Spotters



De 8 politieambtenaren die naar Frankrijk gaan, hebben ruime ervaring in de coördinatie van ordediensten, informatie-uitwisseling, en/of het omkaderen van risicosupporters bij voetbalwedstrijden.



Twee van hen zullen achter de schermen in het internationale informatiecentrum te Lognes (bij Parijs) werken om de informatie-uitwisseling tussen beide landen nog vlotter te laten verlopen.



De 6 andere collega's zullen actief op het terrein zijn als 'spotter'. Zij staan ter beschikking van de lokale overheden in de steden waar de Rode Duivels hun wedstrijden spelen. In eerste instantie werken zij dus in Lyon, Bordeaux en Nice. Naargelang de prestaties van de Rode Duivels, reizen zij nadien mee naar de steden waar de wedstrijden in de volgende rondes gespeeld worden. Deze politieambtenaren hebben in Frankrijk geen politiebevoegdheid. Ze staan hoofdzakelijk in voor de communicatie tussen de supporters en de Franse politie maar hebben eveneens als taak mogelijke supporters te detecteren die de feestelijke sfeer zouden kunnen verstoren.



Gemengde patrouilles



De 2 politieambtenaren die patrouilleren in Bordeaux, de thuisbasis van de Rode Duivels tijdens het EK 2016, zijn personeelsleden van het CIK (Interventiekorps). Zij zullen gemengde patrouilles uitvoeren met Franse collega's in het kader van de algemene openbare veiligheid maar kunnen eveneens hun talenkennis aanbieden om - vooral Nederlandstalige - Belgische onderdanen hulp te verlenen.



Feest voor alle supporters



«Belgische supporters hebben in het buitenland een goede reputatie. Ze zijn ondertussen overal gekend als supporters die voor veel sfeer en nauwelijks voor probleem zorgen. Laat ons dus hopen dat de Belgische politieambtenaren ter plaatse enkel zullen moeten optreden als 'culturele tolk' tussen de supporters van de Rode Duivels in Frankrijk en de Franse autoriteiten», aldus commissaris Guy Theyskens, hoofd Nationaal informatiepunt voetbal. «Want uiteindelijk moet het EK voetbal 2016 een waar voetbalfeest voor alle supporters zijn.»

Labels