Belgische internationale politiesamenwerking: jaarlijks 240.000 berichten en signaleringen

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie brachten op maandag 21 februari 2022 een bezoek aan het ‘Single Point of Operational Contact’ (SPOC) van de Federale Politie. Het SPOC is hét zenuwcentrum van de Belgische internationale politiesamenwerking. Alle berichten en signaleringen van en naar buitenlandse politiediensten verlopen via deze dienst. En dat zijn er heel wat. Sinds 2019 gaat het gemiddeld om zo’n 240.000 uitgewisselde berichten en signaleringen per jaar.

20220221_CGI

Het Single Point of Operational Contact, kortweg SPOC, is een dienst van de Directie van de internationale politiesamenwerking (CGI) van de Federale Politie. Ze behandelt alle berichten van en naar buitenlandse politiediensten, zowel in het raam van onderzoeken als openbare orde en veiligheid. Ook alle internationale signaleringen verlopen via deze dienst, of het nu gaat om personen die gezocht worden door Belgische of buitenlandse politiediensten of om signalementen van vermiste personen, van gestolen voertuigen, of verzoeken aan buitenlandse collega’s om een bepaalde persoon te controleren of te lokaliseren. Al deze communicaties gebeuren via beveiligde communicatiekanalen, zoals het SIENA-kanaal van Europol of de Interpol 24/7 applicatie

Het SPOC, bestaande uit meer dan 100 personen, staat de klok rond en 7 dagen op 7 ten dienste van buitenlandse politiediensten die een verzoek hebben voor hun Belgische collega’s of omgekeerd. Naast het hoofdkantoor in Brussel bestaat het SPOC ook uit drie gemeenschappelijke politie- en douanecentra in Doornik, Luxemburg en Kerkrade (NL). In die centra wordt informatie uitgewisseld die betrekking heeft op de grensstreek.

 

240.000 uitwisselingen per jaar

Het Single Point of Operational Contact werkt dagelijks met vertrouwelijke informatie van politie- en veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. Discretie is dan ook hun hoogste goed, waardoor het SPOC niet dikwijls in de schijnwerpers komt te staan. Door hun werkbezoek besteden ministers Verlinden en Van Quickenborne aandacht aan het steeds toenemende belang van internationale politiesamenwerking en informatie-uitwisseling in de strijd tegen (georganiseerde) criminaliteit en terrorisme.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “De aanpak van criminaliteit is al lang geen louter nationale kwestie meer. Doordat internationale informatie-uitwisseling stijgt, kunnen we successen boeken in grote dossiers, zoals SKY ECC, maar ook bijvoorbeeld het risico op parentale ontvoering verkleinen. Ook toen de zogenaamde vrijheidskonvooien dreigden ons land plat te leggen, is bewezen dat informatie delen met andere landen, in het bijzonder onze buurlanden, loont. Daarnaast zijn de voorbereidingen van het EU-voorzitterschap in 2024 begonnen, met CGI als zenuwcentrum van de Belgische internationale politiesamenwerking en informatie-uitwisseling.”

De cijfers liegen er niet om: er worden enorme hoeveelheden informatie uitgewisseld met buitenlandse politiediensten, en deze cijfers blijven stijgen. Waar er in 2012 nog om en bij de 78.000 politionele berichten en signaleringen met het buitenland werden uitgewisseld, werden dit er na de terroristische aanslagen in Brussel al ongeveer 157.000 op jaarbasis. Vanaf 2019 steeg dit aantal naar om en bij de 240.000 uitwisselingen per jaar – en daar stopt het wellicht niet bij

 

Steeds meer infodeling rond georganiseerde criminaliteit

Van voortvluchtige criminelen op de Most Wanted-lijst van de Federale Politie die in het buitenland kunnen worden aangehouden, over informatiegaring rond een Nederlandse verdachte in een Belgisch drugsdossier, tot het ontmantelen van een internationale wapentrafiek – het SPOC vormt telkens een cruciale schakel.

Sinds de start van het SKY ECC-dossier, dat reeds leidde tot verschillende aanhoudingen in het raam van de cocaïnetrafiek via de Belgische havens en die vorige week nog leidde tot meerdere aanhoudingen in het Albanese criminele milieu, steeg het aantal uitgewisselde berichten met het buitenland met 25 %.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: “Politie en parket verrichten spectaculair werk in navolging van het SKY-ECC-dossier. Elke week worden drugsbendes opgerold in ons land in navolging van deze doorbraak. Maar ook internationaal voeren we de forcing. It takes a network to defeat a network. Daarom werken we intensief internationaal samen. Vorige week nog werd een voortvluchtige crimineel die op de Most Wanted-lijst van de Federale Politie stond aangehouden in het buitenland. De SPOC is hét zenuwcentrum want zonder goede informatie-uitwisseling met het buitenland, geen effectieve strijd tegen de criminele organisaties en terroristische groeperingen.”

De sterke stijging van de internationale informatie-uitwisseling legt natuurlijk druk op de medewerkers die deze uitwisseling moeten organiseren. Daarom zet de politie in op een aantal automatiseringsprocessen. Zo hebben politiediensten nu rechtstreeks toegang tot de internationale databanken met gezochte personen. Bovendien werd beslist om de dienst te versterken met een vijftiental bijkomende operatoren om de werklast op te vangen.

20220221_CGI

Labels