Belgische federale politie en Europol houden gemeenschappelijke internationale operationele briefing na terreuraanslagen in België

De Belgische federale politie en Europol, de Europese wetshandhavingsinstantie, hielden vanmorgen een gemeenschappelijke operationele meeting met meer dan 50 terreurbestrijdingsexperts en onderzoekers uit 30 landen, Eurojust en INTERPOL. Deze operationele meeting in Brussel was vooral bedoeld om de internationale dimensies van de lopende onderzoeken naar de terreuraanslagen in België te bekijken en navolgende onderzoeken in andere landen te ondersteunen. Er werd informatie uitgewisseld over de manier waarop deze aanslagen werden gepleegd en deze informatie werd uitvoerig besproken.



Belgische onderzoeksinstanties namen het initiatief tot deze operationele meeting met alle relevante partners. Het European Counter Terrorism Centre (ECTC) van Europol hielp bij de organisatie van de meeting en bij het bijwonen ervan door lidstaten die deelnemen aan zijn pan-Europese project betreffende foreign fighters. België is een van de drie landen die de meeste informatie uitwisselen met het Focal Point (FP) Travellers, een team van specialisten dat de onderzoeken van de EU-lidstaten naar en de gegevensanalyse betreffende foreign terrorist fighters coördineert. Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de Belgische federale politie, benadrukte het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen terreur en de coördinerende rol van Europol.



Europol is vastbesloten om België en andere lidstaten bij te staan in de lopende onderzoeken, net zoals ze de Franse en Belgische autoriteiten belangrijke steun heeft geboden na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Momenteel zijn ambtenaren van Europol gedetacheerd bij het operationele centrum in Brussel om een maximale ondersteuning van de onderzoeken aan te sturen. Europol biedt hulp door de informatie uitgebreid te analyseren en de gegevens in alle beschikbare databanken te controleren alsook door in gespecialiseerde diensten te voorzien op het gebied van de financiering van terreur en radicalisme op het internet. Door deze activiteiten en in het bijzonder door de nieuwe taken van het European Counter Terrorism Centre biedt Europol een uniek operationeel platform om Belgische en andere nationale autoriteiten te helpen bij de coördinatie van een effectief internationaal antwoord op de huidige terreurdreiging. "Europol heeft sinds jaren een uitstekende werkrelatie met de Belgische federale politie en andere autoriteiten. We willen de best mogelijke steun bieden om deze en andere nationale autoriteiten te helpen bij hun onderzoeken naar de vreselijke aanslagen in Brussel en een effectief pan-Europees antwoord op de belangrijkste terreurdreiging in Europa van de voorbije 10 jaar te coördineren. De meeting van Europese en andere autoriteiten die vandaag plaatsvond, is een belangrijk deel van dat antwoord en zal ons gemeenschappelijke vermogen om de betrokken terreurnetwerken te bestrijden, versterken." aldus Rob Wainwright, de directeur van Europol.

Labels