Albanese bende mensensmokkelaars opgepakt

BRUSSEL, 02/12/16. - Bij huiszoekingen in Gent, Brussel en het Verenigd Koninkrijk zijn 11 verdachten opgepakt. Ze zijn deel van een criminele bende die zich vermoedelijk inlaat met het smokkelen van Albanezen naar het Verenigd Koninkrijk, vaak met het medeweten van vrachtwagenbestuurders.



Eind 2015 is de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen in opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar een bende die verdacht werd van mensensmokkel vanuit Gent naar het Verenigd Koninkrijk (UK), waarbij hoofdzakelijk Albanezen overgebracht worden.

Het parket besliste de onderzoeksrechter te Gent te vorderen, onder wiens leiding de bende verder in beeld kon gebracht worden.



Intensief onderzoek leidde ertoe dat de verdachten en hun werkwijze konden achterhaald worden. De 'klanten', voornamelijk Albanese landgenoten, werden opgevangen in Brussel of Gent, om dan vervolgens naar parkings langs de autosnelwegen in o.a. West-Vlaanderen en Frankrijk gebracht te worden. Daar werden ze, vaak met medeweten van vrachtwagenbestuurders, verstopt in vrachtwagens die richting UK gingen.



De organisatie heeft een Belgische en Engelse tak. De Engelse tak stuurt opdrachten door naar Belgische handlangers, en ook naar de betrokken vrachtwagenchauffeurs. Er werd dan ook een samenwerking opgezet met de Engelse politie, meer bepaald het National Crime Agency and the Police Eastern Regional team, die in het UK deze engelse tak onder de loep nam.



Op 1 december 2016 werd een gelijktijdige actie in België en Verenigd Koninkrijk uitgevoerd waarbij in totaal 11 huiszoekingen plaats hadden en 11 verdachten werden opgepakt.



In België werden er in totaal 7 huiszoekingen uitgevoerd : 6 in Gent en 1 in Schaarbeek. In het Verenigd Koninkrijk waren er 4 huiszoekingen in de omgeving van Luton.

Bij de huiszoekingen in België werden o.a. een Audi A8, BMW 3 en 8000 euro in beslag genomen. In het UK werd een grote hoeveelheid ponden in beslag genomen.



Tevens werden er in België 7 verdachten opgepakt en meegenomen voor verhoor.

Het betreft Albanezen en één Turk, die vermoedelijk deel uitmaken van deze organisatie die vanuit het Verenigd Koninkrijk aangestuurd wordt. Ze zorgden voor de overbrenging naar een verblijfplaats te Gent (vb een hotel) of Brussel en de begeleiding naar de vrachtwagens.

De onderzoeksrechter te Gent liet vier verdachten voorleiden, die allen onder aanhoudingsmandaat geplaatst werden.

In het Verenigd Koninkrijk werden 4 verdachten, waaronder de vermoedelijke organisator, opgepakt op basis van een Europees AanhoudingsBevel (EAB) uitgevaardigd door de Gentse onderzoeksrechter met oog op uitlevering aan België.



Met het oprollen van deze bende bewijzen parket en federale politie dat mensensmokkel één van de prioriteiten is die aangepakt wordt in het kader van het Nationaal Veiligheidsplan.



Voor bijkomende informatie mag de pers contact opnemen met hoofdcommissaris Patrick Willocx (0474 653 692) of met de permagistrate Mevr An Schoonjans (0470 209 549).

Labels