24 kg cocaïne aangetroffen in kolenschip in North Sea Port Gent

Vorige week werd bij de controle van een kolenschip uit Colombia in de haven van Gent opnieuw een lading cocaïne aangetroffen. Het onderzoek loopt. Het is de vierde keer dit jaar dat op een kolenschip uit Colombia cocaïnepakketten aangetroffen worden.

 

24 kg cocaïne aangetroffen in kolenschip in North Sea Port Gent

Op 20 augustus 2024 kwam een kolenschip uit Colombia aan in North Sea Port Gent. Er werd een controle uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie, Scheepvaartpolitie en Douane. In de lading kolen werd een zak aangetroffen met ongeveer 24 kg cocaïne. De zak was met een koord vastgemaakt aan de zijwand in één van de ruimen.

North Sea Port Gent is een bulkhaven. Om drugs te verbergen en vervoeren in een bulkschip moet de drugsmaffia in de haven van oorsprong op het schip geraken om de drugs te verbergen, en in de haven van aankomst opnieuw op het schip komen om de drugs weg te halen. In sommige gevallen worden de drugs al varend over boord gegooid naar handlangers die de drugs oppikken.

Ook voor de politiediensten is het een grote uitdaging om een bulkschip volledig te controleren: dit vraagt veel mankracht en lukt niet met zuiver technische middelen zoals een scanner. De FGP Oost-Vlaanderen, Scheepvaartpolitie en Douane bundelen de krachten om regelmatig controles te doen. 

Dit resultaat wijst erop dat de drugsmaffia alternatieve of bijkomende manieren blijft zoeken om de drugs naar Europa te smokkelen. Politie en parket vragen dat verdachte handelingen of informatie over criminele activiteiten in North Sea Port Gent gemeld worden. Dit kan rechtstreeks bij de politie, maar ook anoniem via Portwatch.be.

Labels