Hoe onderscheid je valse van echte politieagenten?

Diefstal met list is een fenomeen waarbij de verdachte een smoes zal gebruiken om bij slachtoffers in huis binnen te geraken. Daarbij richten de daders zich voornamelijk op gepensioneerden en spelen ze handig in op de actualiteit. Bedriegers, onder een valse identiteit en in een vals uniform, bellen aan om vervolgens door middel van een list geld of kostbare goederen te ontvreemden.

Daders doen zich vaak voor als energieleverancier, bank- of telecommedewerker, politieagent of doen alsof ze meterstanden van elektriciteit of water komen opnemen. 

Ook wordt er daarbij een toenemende overlap vastgesteld tussen online oplichting en diefstal met list. Daarbij zal de dader zich voordoen als bankmedewerker, waarbij men bvb. eerst het slachtoffer zal telefoneren en meedelen dat er een verdachte transactie op diens bankrekening plaatsvindt. Vervolgens zal men voorstellen om het slachtoffer thuis te bezoeken en verder te helpen. 

Enkele voorbeelden:

  • Een franssprekende 'valse politieagent' biedt zich aan de woning. De 88-jarige alleenstaande bewoonster was echter argwanend genoeg om de man niet binnen te laten...
  • Een man doet zich voor als politieagent. Hij laat zich door de woning leiden en houdt slachtoffer bezig terwijl een tweede man ongemerkt de woning doorzoekt. De 86-jarige vrouw wordt bestolen voor 438 euro en haar bankkaart...
  • Een man in donkere broek en blauwe trui met politielogo "POLICE" zegt dat er vermoedelijk in haar auto werd ingebroken. De man toont een autoradio die uit haar voertuig zou komen en probeert de vrouw uit haar woning te lokken...

Enkele tips:

  • Elke politieagent, ook in uniform, die zich aandient, moet zijn legitimatiekaart kunnen tonen. Hierop staan de foto en de naam van de agent. Vraag naar zijn dienstkaart en kijk op de voor- én keerzijde want de bedrieger reproduceert vaak enkel de voorzijde met het logo.
  • Een echte politieagent zal u nooit vragen om uw waardevolle voorwerpen te vertonen, noch de plaats waar u deze verbergt of waar de kluis zich bevindt.
  • Een echte politieagent zal ook niet vragen om in uw portefeuille te kijken.
  • Een echte politieagent zal nooit bij u langskomen met een gearresteerde dief of om een verdachte te herkennen.
  • De belangrijkste tip (voor het Nederlandstalig landsgedeelte uiteraard) is zeker om Franstalige agenten NIET BINNEN TE LATEN en DRINGEND DE 101 TE VERWITTIGEN!

Indien u twijfelt aan de persoon die voor u staat en die beweert van de politie te zijn, bel meteen de lokale politie of het noodnummer 101.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aalter/Maldegem via het contactformulier of telefonisch via 09 325 23 00.