Zonaal veiligheidsplan

Volgens de Wet op de Geïntegreerde Politie van 7 december 1998 is elke politiedienst gehouden een zonaal veiligheidsplan op te stellen. Dit beleidsdocument vormt een weergave van hetgeen de korpsleiding als prioritair beschouwt.  Indien de situatie in de loop van deze jaren wijzigt, is het echter wel mogelijk om veranderingen in de opgestelde actieplannen door te voeren.

Onze politiezone heeft de ambitie om een grote bijdrage te leveren tot het ontwikkelen van een veilige en leefbare omgeving binnen de gemeenten Aalter en Maldegem. Enerzijds willen we dit doen door de bevolking een kwalitatief hoogstaande en resultaatgerichte dienstverlening aan te bieden, anderzijds door de bevolking als volwaardige partner te beschouwen in het zoeken naar oplossingen tot het bekomen van die veilige leefgemeenschap.

Dit zonaal veiligheidsplan is het eerste plan van de fusiezone Aalter/Maldegem. Afgelopen jaar was een bewogen jaar door het fusietraject dat doorlopen werd. Twee ééngemeentezones fusioneerden tot een meergemeentenzone. Dit zonaal veiligheidsplan is de echte start van de nieuwe politiezone. Er werd gekeken naar de manier van werken in beide zones afzonderlijk. Van hieruit vertrekkende werd gezocht naar de manier van werken voor de nieuwe zone. In de korte looptijd van het huidige plan zal deze manier van werken verder uitgewerkt worden.

Bij het opstellen van dit zonaal veiligheidsplan werd rekening gehouden met de lokale problemen die zich situeren op vlak van veiligheid, leefbaarheid en criminaliteit in de samenleving alsook met de verwachtingen van de diverse belanghebbenden.

Bij het bepalen van de strategische doelstellingen werd een bevraging van de bevolking uitgevoerd via de sectorscans, alsook een bevraging van de leden van de politieraad en een bevraging van het politiepersoneel van de zone.

Tenslotte werd ook rekening behouden met de prioriteiten van de procureur des Konings, de prioriteiten van de burgemeesters, het nationaal veiligheidsplan en de prioriteiten van de bestuurlijk directeur-coördinator van de federale politie.

Na een grondige analyse werd bepaald aan welke strategische doelstellingen we de komende 2 jaar willen werken (2024 - 2025). Volgende argumentatie werd gebruikt om vier prioriteiten te weerhouden, namelijk:

Verkeersveiligheid

Onze politiezone wil een belangrijke bijdrage leveren in de verkeersveiligheid en dit zowel op het vlak van preventie als repressie. Het beoogde doel moet een verbeterde verkeersveiligheid zijn, geen kwantitatieve evenaring van het aantal vastgestelde verkeersinbreuken. De politiezone wil dit doel bereiken door een permanente opvolging van de indicatoren zodat een snel ingrijpen mogelijk is waar nodig.

Cybercrime

Als politiezone willen we ons verder inzetten om het aantal feiten te doen dalen door extra inzet op het adequaat afhandelen van de aangiftes, sensibilisering en het verstrekken van de nodige nazorg. Op die manier willen wij ook het subjectief onveiligheidsgevoel in deze doen dalen.

Druggerelateerde inbreuken

Het fenomeen drugdelicten omvat zowel de drugdelicten alsook de overlast en het onveiligheidsgevoel wat dit met zich meebrengt. We willen ons niet beperken tot enkel de handel en fabricatie maar ook inzetten op de overlast. Als politiezone willen we ons verder inzetten om het aantal feiten te doen dalen door extra inzet op straat, sensibilisering en een meer repressieve aanpak. Op die manier willen wij ook het subjectief onveiligheidsgevoel doen dalen.

Intrafamiliaal geweld

Het fenomeen intrafamiliaal geweld omvat zowel de fysiek als psychologisch geweld binnen de familiale sfeer. Als politiezone willen we ons verder inzetten om het aantal feiten te doen dalen door adequate tussenkomsten, goede opvolging en het verstrekken van de nodige nazorg.

Het zonaal veiligheidsplan 2024-2025 vind je hier.