Fietsregistratie

Wenst u ook uw fiets te laten merken, dan kan bij politiezone Aalter/Maldegem.

Het aanbrengen van een identificatienummer op het fietsframe heeft tot doel de eigenaar van een fiets te kunnen identificeren. Dit is handig bij controles en vooral bij het aantreffen van achtergelaten of gestolen fietsen.

Het identificeren gebeurt aan de hand van het rijksregisternummer. Dit nummer kan je terugvinden op de achterzijde van je identiteitskaart.

Een gemerkte fiets kan op die manier terugbezorgd worden aan de eigenaar. Bij aantreffen van dergelijke fiets wordt de eigenaar door ons gecontacteerd zodat hij zijn fiets terug in ontvangst kan nemen.

Van niet-gemerkte fietsen kunnen wij de eigenaar moeilijk achterhalen en dus blijven deze fietsen meestal staan op het politiecommissariaat. Na verloop van tijd (6 maanden) worden ze eigendom van de gemeente en worden ze naar het kringlooppark gebracht.

Om een aantal redenen zijn we afgestapt van het graveren van fietsen.
Eén van de redenen is het mogelijk beschadigen van de fietsen. Een ander argument is dat bij sommige fietsen de stevigheid van het fietsframe in het gedrang komt. Ook konden sommige nieuwe fietsen, door hun model of het gebruikte materiaal, niet meer gegraveerd worden.

Het nummer wordt dus niet meer in het frame gegraveerd, maar er wordt een sticker op de fiets aangebracht. Deze sticker is fraudebestendig en haast onmogelijk te verwijderen.

Wie in het verleden zijn fiets bij de gemeente liet registreren aan de hand van een fietsplaatje, wordt aangeraden om toch nog zijn fiets opnieuw te laten merken bij de politie.

Wat moet je weten

Je kan dagelijks (behalve weekends en feestdagen) terecht in ons commissariaat te Aalter (Stationsstraat 164) en in ons contactpunt in het gemeentehuis te Maldegem (Marktstraat 7) om uw fiets te laten registreren. 

We vragen om vooraf een afspraak te maken, dit kan online (klik op Aalter of Maldegem voor uw afspraak) of telefonisch via het nummer 09 325 23 00. 

Anderzijds zullen er ook fietsregistraties zijn op evenementen waar er fietsers kunnen verwacht worden (zoals bijvoorbeeld: avondmarkt, opendeur in scholen,...)

Het merken van uw fiets is geheel gratis!

Wat meebrengen?

Breng uw identiteitskaart mee. En vergeet uw fiets natuurlijk niet!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aalter/Maldegem via het contactformulier of telefonisch via 09 325 23 00.