Voorbeelden van oplichting

Valse websites

Cybercriminelen proberen je naar hun websites te laten surfen om zo je persoonlijke gegevens en bankgegevens te stelen. Op deze manier kunnen ze je accounts overnemen (e-mails sturen in jouw naam) of je bankrekening plunderen. 

Het is belangrijk valse berichten te herkennen zodat je niet op de links klikt waarmee je op een valse website terecht komt. 

Zo kan een e-mail eruit zien alsof hij van je bank gestuurd werd, maar als je op de link klikt, kom je op een nagemaakte, valse bankwebsite terecht. 

  • Pas steeds op met het invullen van wachtwoorden en bankgegevens op een website. 

  • Controleer ook de domeinnaam in de url van de website (balk bovenaan pagina). 

  • Klik niet op de link in een e-mail maar ga via de browser zelf naar de juiste website. 

Telefonische contactname door 'helpdesk'

Wees steeds op uw hoede als je oproepen of berichten ontvangt van een onbekend nummer. 

Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden of de codes van je bankkaart door via een telefoongesprek, e-mail of sms. 

Word je opgebeld door een zogenaamde bankmedewerker die je waarschuwt dat er fraude werd gepleegd op je bankrekening en ze je telefonisch willen helpen je geld naar een veilige rekening over te schrijven? Ga hier zeker niet op in! Je kan best zelf bellen naar je vertrouwde bank en navragen of er verdachte handelingen zijn gebeurd op je rekening. 

Opgelet! Je kan ook door een bekend telefoonnummer worden opgebeld door een oplichter! Deze vorm van oplichting heet spoofing. Oplichters nemen een andere identiteit (bijvoorbeeld het gekende telefoonnummer van je bank) aan om je vertrouwen te winnen. Ook in deze situatie is het best om zelf naar je vertrouwde bank te bellen en de situatie uit te leggen. 

Heb je het gevoel dat er iets niet klopt tijdens een telefoongesprek? Verbreek zo snel mogelijk de verbinding en bel zelf terug naar het vertrouwde telefoonnummer (zoek dit op via een zoekmachine, zodat je zeker bij de echte organisatie of bank terecht komt). 

Online kopen of verkopen

De gouden regel is: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Goedkope producten kunnen gestolen, nep of beschadigd zijn. Vraag naar details en, indien mogelijk, het originele aankoopbewijs. Een opvallend goedkope smartphone kan bijvoorbeeld verborgen schade hebben of van een verdachte bron komen. Een verkoper die hieromheen draait, kan onbetrouwbaar zijn.

Bekijk altijd het profiel van de koper of verkoper. Heeft hij of zij andere artikelen te koop staan en lijken die betrouwbaar? Een gloednieuw profiel kan een waarschuwing zijn. Wees ook op je hoede voor mensen die meer willen betalen dan je vraagprijs, want dat kan een teken van oplichting zijn.

Verkoop je iets online? Zorg er dan voor dat de koper altijd zelf naar jou komt. Ontvang de betaling ter plaatse en geef de voorkeur aan contant geld als je twijfelt. Zo weet je zeker dat je met een echt persoon te maken hebt en voorkom je discussies over schade tijdens het transport. Wil je liever geen mensen thuis ontvangen? Spreek dan af op een veilige, openbare plek in de buurt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aalter/Maldegem via het contactformulier of telefonisch via 09 325 23 00.