Politie CARMA naar internationale droneconferentie in Parijs

Op 12 en 13 december nam Politie CARMA deel aan internationale droneconferentie (IEDO) in Parijs. Hulpverlenende instanties zoals politie en brandweer van over de ganse wereld waren vertegenwoordigd op deze conferentie. De instanties konden inspiratie opdoen op welke manier de inzet van een drone een meerwaarde kan betekenen in hun dienstverlening bij nood-en crisissituaties. Het droneteam van Politie CARMA werd gevraagd om over haar expertise en best practices in het gebruik van drones bij politie te komen spreken.

beeld droneteam carma

Pionier

CARMA kocht als eerste Politiezone in 2011 een drone aan. Het eerste model valt al lang niet meer te vergelijken met het aanbod dat vandaag op de markt is. 'Naast het waarborgen van de operationele inzet blijven we ook sterk investeren in research & development', aldus Korpschef Geert Verheyen. Meer dan tien jaar later beschikt de zone over vijf verschillende toestellen. Deze kunnen dan volgens de specificiteit van de operationele opdracht worden ingezet. Vandaag is een poule van tien piloten actief. De jarenlange ervaring zorgt ervoor dat de zone een bijzondere expertise en knowhow heeft opgebouwd in deze materie zowel op operationeel, technisch als juridisch vlak. Nationaal wordt Politie CARMA ook regelmatig bevraagd door andere politiezones. De vraag om deze expertise te delen op internationaal gebied werd met veel enthousiasme onthaald door het drone team.

 

Operationele inzet

In 2022 ging de drone net geen 100 keer de lucht in voor een operationele opdracht. De drone wordt ingezet op verschillende domeinen zoals crowd control/crowd management, traffic control, warmtemetingen in gerechtelijke dossiers en het in kaart brengen van zware verkeersongevallen. De grootste operationele troeven voor de inzet van een drone zijn; tactische operationele ondersteuning, de accurate beeldvorming, bewijsvoering maar ook debriefing/evaluatie door middel van een drone(beelden). Deze facetten vormen een duidelijke operationele meerwaarde.

 

Politie Carma als spreker op Internationale droneconferentie

Drie collega’s van de Politiezone CARMA zijn afgezakt naar Parijs om de uiteenzetting op het internationaal congres te geven. Naast een algemene introductie over CARMA & haar drone team werd er uitgebreid aandacht besteed aan een “best practice”. De case die toegelicht werd, gaat over een risicovoetbalwedstrijd van KRC Genk waar aan de hand van de dronebeelden een confrontatie tussen rivaliserende supportersgroepen kon vermeden worden. In navolging van het dossier hadden de dronebeelden samen met de operationele grondbeelden (bodycam, camera-teams, sproeiwagen,…) tevens een bijzondere meerwaarde voor het identificeren van de verdachten. Om de vertrouwelijkheid en de discretie van de presentatie te kunnen garanderen werd de toelichting enkel aan politiecollega’s én achter gesloten deuren gegeven.

 

Prestigieuze Award

Politie CARMA deelde niet enkel haar expertise op het congres maar werd ook genomineerd in de categorie “Best Drone Response to a police OPS’. Voor deze award kiest een jury de meest uitdagende politie-opdracht waarbij een team de drone met de grootst mogelijke doeltreffendheid inzet om een ​​veilige arrestatie van een verdachte te garanderen. De case van de tussenkomst tijdens een risicovoetbalwedstrijd werd hiervoor ingediend. Politiezone CARMA is trots op deze nominatie, het is een mooie erkenning voor de zone.

Labels