Politiezone CARMA zet tijdens de feestdagen extra in op dierenwelzijn

Het einde van het jaar is in zicht. Vaak gaat dit gepaard met koude winterdagen en vuurwerk. Politiezone CARMA roept op om in deze periode ook aan de dieren te denken.

Inspecteur Serge Jaeken

“Dieren die buiten verblijven hebben een warmere plek nodig waar ze voldoende beschut zijn tegen regen, sneeuw, wind en koude. Zorg ook voor voldoende voedsel en niet-bevroren drinkwater”, zegt diereninspecteur Serge Jaeken. “We krijgen regelmatig meldingen van dieren die onvoldoende beschermd zijn. Als we ter plaatse kijken, blijkt de melding dikwijls ook terecht. We voeren ook preventief controles uit.”



Bescherming tegen kou

De eerste vrieskou van deze winter lijkt achter de rug. Toch schuilen er nog gevaren voor honden en katten die buiten op wandel gaan. “Katten en honden lopen in de winter op plaatsen waar er gestrooid wordt. Op sommige plaatsen wordt er ook accidenteel met antivries gemorst. Wanneer ze deze stoffen zouden binnenkrijgen door het schoonlikken van hun pootjes kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Daarom is het belangrijk om de pootjes steeds proper te maken wanneer je viervoeter terug binnen komt,” vertelt de diereninspecteur ons.

Ook dieren die in de winter buiten blijven kan je een handje helpen om de koude te lijf te gaan. “Koeien, paarden, geiten,… kunnen allemaal relatief goed tegen het winterse weer. Zorg er echter voor dat ze steeds voldoende eten en drinken hebben. Ook een droge, tochtvrije schuilplaats is van belang. Voor kippen daarentegen is het belangrijk dat ze in een hok terecht kunnen.”

Katten en auto’s

Katten zoeken altijd warme plekjes op. Ook buiten- en straatkatten zoeken warmte en beschutting. Vaak doen ze dit onder nog warme auto’s. “Een auto is, nadat deze geparkeerd wordt, nog enige tijd een warmtebron. Denk bijvoorbeeld aan de banden en de motor. Katten zoeken deze warmte graag op en nestelen zich op de banden of onder de motorkap,” vertelt Serge Jaeken. “Wanneer de auto gestart wordt, kunnen katten gewond raken of zelfs sterven. Klop daarom altijd voor je vertrekt eerst even op de motorkap.”

Vuurwerk

In de politiezone CARMA is er een verbod op vuurwerk van kracht. Enkel op oudejaarsavond is in Genk, Houthalen-Helchteren en Zutendaal vuurwerk toegelaten tussen 23u en 01u. In de andere gemeentes van de politiezone is vuurwerk verboden. Vuurwerk zorgt vaak voor stress bij dieren. Zorg er daarom voor dat jouw dieren zo weinig mogelijk van het vuurwerk ervaren. “Voor dieren in huis is het belangrijk dat, wanneer je zelf thuis bent, je je hond of kat gerust stelt wanneer deze bang is. Ze moeten weten dat jij de knallen ook gehoord hebt, maar ze moeten merken dat jij zelf rustig blijft. Dit heeft een positief effect op hun stressniveau. Je hoeft hen niet extra of overmatig te bemoederen. Dat kan de angst juist voeden,” zegt diereninspecteur Jaeken ons. Ook dieren die buiten zitten kan je beschermen tegen vuurwerk. “Zet de dieren die normaal buiten leven binnen of in een goed afgesloten stal of garage. Zorg ervoor dat deze verlicht zijn en zet de radio aan.” In de eindejaarsperiode voert Politie CARMA extra controles uit op bezit en gebruik van vuurwerk. “Handhaving van vuurwerk is geen evidentie, toch zetten we alle mogelijke middelen in om dit zo goed mogelijk te doen. Denk maar aan onze quads en drones,” aldus Korpschef Geert Verheyen.

233 inbeslagnames in 2022

In 2022 werden in totaal 233 dieren in beslag genomen door de dierenpolitie van CARMA. Het grootst aantal van de PV’s gaan over honden en katten. Het meest opvallende dier dat in 2022 in beslag werd genomen is een hangbuikzwijn.

In een woning in Oudsbergen werden afgelopen vrijdag nog 50 honden en 19 duiven in beslag genomen. De dieren leefden in een zeer vuile leefomgeving. Het dierenasiel van Genk kwam ter plaatse om de honden mee te nemen. Het Natuurhulpcentrum ontfermde zich over de duiven. De politie stelde de nodige pv’s op in het kader van dierenwelzijn.

Vermoeden van verwaarlozing?

Wat kan je doen wanneer je denkt dat er sprake is van verwaarlozing? “Tracht eerst met de eigenaar van de dieren te praten. Als je niet weet wie er verantwoordelijk is of de situatie ziet er dringend uit, neem je best contact op met de politie, “besluit Serge Jaeken.

Labels