Politie CARMA neemt deel aan sensibiliseringsavond voor Turkse ouders en jongeren

Op uitnodiging van de Turkse Yunus Emre Moskee in Sledderlo nam Politie CARMA zondagavond 18.12 deel aan een sensibiliseringsavond voor Turkse ouders. Het bestuur van de moskee wil het vertrouwen tussen de burger en de veiligheidsdiensten vergroten en ouders bewust maken van een aantal bestaande problematieken bij jongeren. Politie CARMA engageerde zich om tijdens het seminarie een vijftigtal enthousiaste ouders en grootouders te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van lachgas en vuurwerk. Na een welkomstwoord door burgemeester Wim Dries gaf de lokale imam een woordje uitleg  over het druggebruik binnen de Islam.

stockfoto lachgas

Gevaren gebruik lachgas

De politie stelt vast dat het gebruik van lachgas door jongeren de laatste jaren fors is toegenomen. De gevaren van het gebruik van lachgas en de gevolgen werden door de politie toegelicht. Als er lachgas in beslag genomen wordt bij (jongeren/minderjarige/inwoners van de politiezone CARMA, krijgt men de keuze tussen het betalen van een boete of het volgen van een lachgasklas. Dit is een uniek project dat door het Veiligheidshuis van de stad Genk georganiseerd wordt. In een lachgasklas wijst men de jongeren op de gevaren en risico’s van het gebruik van lachgas wat vaak effectiever is dan een geldboete (vaak betaald door de ouders). Het gevaar van het gebruik van lachgas is ook een actueel thema in het verkeer. Onlangs (08.12) trapte minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) een nieuwe campagne af die het gebruik van lachgas, drugs en alcohol achter stuur moet ontmoedigen.

 

Gebruik vuurwerk

Een tweede thema dat werd besproken is het afsteken van vuurwerk. Het eindejaar is in zicht en veel jongeren laten zich verleiden om vuurwerk te kopen en af te steken. Dit is niet enkel erg gevaarlijk maar zorgt ook voor de nodige overlast. Jaarlijks gebeuren er ongevallen o.w.v. onvoldoende kennis over het afsteken van vuurwerk. Wie betrapt wordt op het bezit van vuurwerk krijgt een GAS-boete en het vuurwerk wordt in beslag genomen. Traditiegetrouw voert Politie CARMA extra controles uit op bezit en gebruik van vuurwerk in de eindejaarsperiode. In de stad Genk is het afsteken van vuurwerk tijdens het ganse jaar verboden. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor oudejaarsavond. Vuurwerk afsteken is dan toegelaten tussen 23u00 en 01u00.

 

Leerrijke avond

De interactieve uiteenzetting over de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van lachgas en vuurwerk was erg boeiend en leerrijk voor de deelnemers. Het was een ideale gelegenheid om een aantal bestaande problematieken bij jongeren te bespreken, om te verbinden en het vertrouwen tussen de wijkbewoners en de veiligheidsdiensten te vergroten. Na de uiteenzetting kreeg het publiek de mogelijkheid bijkomende vragen aan de politie te stellen.

Labels