Drie tieners gearresteerd in onderzoek naar oproepen tot geweld in Genk

Politie CARMA voerde vrijdag en zaterdag nog drie bijkomende gerechtelijke arrestaties uit naar aanleiding van de oproepen tot gewelddadig protest in Genk. Zaterdag bleef de aangekondigde onrust in het centrum van Genk uit. Twee personen werden bestuurlijk gearresteerd in het stadscentrum

algemeen foto CARMA

Het onderzoek naar de identificatie van de onruststokers leidde vrijdag en zaterdag nog tot drie gerechtelijke arrestaties. Een 16-jarige uit As werd vrijdag gearresteerd en verhoord, een 15-jarige uit Genk viel zaterdagochtend hetzelfde lot te beurt. Ondertussen zijn beide tieners al voorgeleid bij de jeugdrechter. Zaterdagnamiddag volgde ook nog de arrestatie van een 16-jarige uit Genk. Hij verschijnt zondagnamiddag bij de jeugdrechter. Donderdag werd al gecommuniceerd over de arrestatie van twee tieners van 14 en 15 jaar uit As. De oudste mocht na verhoor beschikken en de jongste verscheen voor de jeugdrechter.

Tijdens de afgelopen dagen werd via sociale media opgeroepen om zaterdag in Genk te betogen tegen de coronamaatregelen, naar het voorbeeld van protestacties in Nederland. In bepaalde oproepen werd expliciet aangespoord tot gewelddadig protest en beschadigingen. Het parket Limburg en Politie CARMA waren voorbereid op eventuele onrust. Er werden onder meer drones ingezet om de aanwezigheden in het stadscentrum te monitoren. Er was ook ondersteuning van de federale politie voorzien om bijstand te verlenen indien nodig.

De onrust en aangekondigde rellen bleven zaterdag uit. In de avond werden in het stadscentrum enkele personen bestuurlijk gearresteerd. Een 42-jarige Genkenaar werd aangehouden wegens openbare dronkenschap, en een 17-jarige uit Genk werd bestuurlijk gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde.

Omstreeks 19u verzamelden in Genk een 80-tal harde-kernsupporters van KRC Genk. De groep maakte een wandeling door het stadscentrum en werd kort opgevolgd door de politie. Er vonden geen incidenten plaats. Buiten de supportersgroep waren er 's avonds weinig andere aanwezigen in het stadscentrum.

 

Persbericht in naam van het parket Limburg en Politie CARMA.

Labels