Politie LaMa waarschuwt voor illegale Fatbikes

Politiezone LaMa waarschuwt voor illegale Fatbikes! Deze fietsen met gashendel zijn eigenlijk bromfietsen en verboden op de openbare weg. Ze zijn onverzekerd, ongeregistreerd en vaak opgevoerd tot gevaarlijke snelheden. 

Fatbikes

Politie LaMa merkt steeds vaker dat er zogenaamde ‘Fatbikes’ rondrijden met een gashendel. Hoewel deze fietsen veel weg hebben van elektrische fietsen, vallen ze door de gashendel eigenlijk onder de categorie bromfietsen. Dit zorgt voor allerlei problemen die we graag met jullie willen delen.

  • Illegale status: Fatbikes met een gashendel zijn makkelijk te koop, maar veel mensen weten niet dat ze verboden zijn op de openbare weg. Ze kunnen niet verzekerd of ingeschreven worden, wat ze dus illegaal maakt om mee te rijden.
     
  • Onverzekerd en ongeregistreerd: Omdat je deze Fatbikes niet kunt inschrijven, zijn ze ook niet verzekerd. Ze zijn dus verboden op de openbare weg en kunnen in beslag genomen worden.
     
  • Opgedreven snelheid: We zien vaak dat deze Fatbikes worden opgevoerd en snelheden tot 50 km/u halen op de rollentestbank, terwijl ze wettelijk niet harder dan 25 km/u mogen rijden. Dit is een groot veiligheidsrisico, zowel voor de bestuurders als andere weggebruikers. 
     
  • Onwetendheid: Veel mensen weten niet dat deze Fatbikes illegaal zijn en kopen ze voor hun kinderen. Ze zijn dan ook vaak verbaasd als de politie deze voertuigen in beslag neemt.
     

Is je fiets in orde?
Vergeet niet dat je fiets, inclusief Fatbikes, ook verplicht verlichting moet hebben (een voor- en achterlicht en reflectoren). Ons verkeersteam houdt regelmatig verkeerscontroles om hierop toe te zien. Controleer of je fiets in orde is! 

Geen 'schermen' in de hand houden tijdens rijden!
De regels tegen afleiding achter het stuur zijn voor alle bestuurders dezelfde: je mag geen toestel met een scherm gebruiken of bedienen, tenzij het in een houder zit, die aan je voertuig bevestigd is.  Dus ook voor fietsers, steppers, skaters, bromfietsers, bestuurders van een speedpedelec, ..: je mag geen gsm bedienen met de hand als je rijdt of even stilstaat in het verkeer. 

Labels