Patrouillehonden

De lokale politie van Zaventem heeft sinds deze maand een tweede gebrevetteerde patrouillehondengeleider in dienst.

De functie van hondengeleider werd toegevoegd als deeltaak voor twee inspecteurs van het team interventie en toezicht. In 2017 trad inspecteur Vanderborght in dienst met haar Hollandse herder Thaikon. Sinds deze maand maakt inspecteur Devroede met zijn Mechelse herder Rex het team compleet.

"Een hondenteam kan een meerwaarde betekenen bij allerlei opdrachten en tussenkomsten. Zij kunnen bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij lokale ordediensten, acties, huiszoekingen, evenementen,... maar ook bijstand verlenen bij moeilijke interventies zoals tussenkomsten met gevaarlijke dieren, vechtpartijen of inbraakalarmen. Daarnaast zijn zij tijdens de voetpatrouilles steeds zichtbaar aanwezig en vlot aanspreekbaar voor de burger.", aldus Burgemeester Ingrid Holemans.Hoewel politiehonden kunnen beschouwd worden als volwaardige partners of "collega's", zijn ze geen eigendom van de politiezone. De honden behoren toe aan hun baasjes. Zij staan ook zelf in voor de dagelijkse verzorging van de dieren.

De politiezone beschikt over een voertuig dat speciaal voor diensthonden uitgerust werd met een apart compartiment met twee transportkennels en extra ventilatie.Korpschef Jean-Pierre Van Thienen is zeer tevreden met de hondengeleiders en zou op termijn het team verder willen uitbreiden met drugshonden. "Momenteel doen we beroep op de honden van naburige politiezones of de federale politie om ons te ondersteunen bij acties of trainingen. Met een eigen drugshondenteam zouden we meer gerechtelijke acties kunnen organiseren en inzetten op preventief werk", aldus de korpschef.

Labels