Nieuwe korpschef PZ Zaventem legt haar eed af - 24/05/2024

Op vrijdag 24 mei 2024 legde de nieuwe korpschef van de PZ Zaventem, hoofdcommissaris Eveline VAN OUTRYVE, officieel haar eed af. Vanaf dat moment ging haar eerste mandaat voor een termijn van 5 jaar van start.

hoedje hcp

De eedaflegging gebeurde in handen van de burgemeester en in aanwezigheid van de leden van de Zonale Veiligheidsraad, het Schepencollege (Politiecollege), de Gemeenteraad (Politieraad), enkele van haar naaste familieleden en medewerkers van het Zaventems politiekorps.

Met haar 41 jaar is ze de jongste korpschef van de provincie Vlaams-Brabant. Daarnaast is ze de enige vrouwelijke korpschef in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Een beetje geschiedenis

Eveline zette haar eerste stappen binnen de politieorganisatie in 2005, toen ze in het kader van haar studie criminologie stageliep bij de Cel Beleid van de Lokale Politie Mechelen. 

Nadat ze haar tweede universitaire studie afrondde, ging ze in 2006 aan de slag als pedagogisch adviseur en docente in de Nationale School voor Officieren.

In 2011 maakte ze de keuze om over te stappen naar het operationeel kader. Ze deed mee aan de selectieproeven en twee jaar later mocht ze dan twee gouden kronen opspelden toen ze benoemd werd in de graad van commissaris.

Zo kwam ze bij de PZ Zaventem terecht. In 2013 ging ze er als jonge commissaris aan de slag als adjunct Directeur Operaties. In 2016 nam ze de fakkel over van de toenmalig Directeur Operaties, die met pensioen ging. 

De aanslagen in Zaventem maakte ze vanop de eerste rij mee in haar functie van Directeur Operaties. Een gebeurtenis die toch een bepaalde indruk naliet.

Na een organogramwijziging, besloot ze in 2018 intern door te schuiven naar de functie van Directeur Lokaal InformtieKruispunt, waar ze het concept van de ‘informatiegestuurde politiezorg’ ingang deed maken. 

Ambitie om korpschef te worden

Dat Eveline de ambitie koesterde om korpschef te worden stak ze nooit onder stoelen of banken en in 2021 vond ze de tijd rijp om het Directiebrevet aan te vatten (dit is de promotieopleiding tot het behalen van de graad van hoofdcommissaris). Ze had toen al met de functie mogen kennismaken doordat ze meermaals was aangeduid als plaatsvervangend korpschef.

Tijdens de opleiding koos ze bewust voor een stage buiten de politieorganisatie, namelijk bij VLAIO (Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen / departement Interne Innovatie), om ook daar haar kennis en netwerk uit te bouwen.

In 2023 behaalde ze het zogenaamde ‘Directiebrevet’. 

Waarnemend korpschef

Sinds het pensioen van de vorige korpschef, 1HCP Jean-Pierre Van Thienen in juli 2023, werd Eveline aangesteld als waarnemend korpschef in afwachting van de invulling van de vacature.

Uiteraard postuleerde ze voor de vrijgekomen functie. Ze doorliep de volledige selectieprocedure en werd voorgedragen door de gemeenteraad (politieraad) van februari 2024 om vervolgens per Koninklijk Besluit op 26/04/2024 officieel benoemd te worden in de graad van hoofdcommissaris en aangewezen voor het mandaat van korpschef.

Officiële start van het mandaat  & toekomstvisie

Vandaag (24/05/2024) legde Eveline Van Outryve officieel de eed af en start haar eerste mandaat als korpschef van de PZ Zaventem. 

Het korps biedt plaats voor 132 personeelsleden, waarvan 103 operationele politieambtenaren en 29 administratief/logistiek ondersteunende medewerkers.

Ze is vastbesloten om met veel ambitie en enthousiasme het politiekorps verder de toekomst in te loodsen. Om samen met alle medewerkers verder werk te maken van een doordacht en kordaat veiligheidsbeleid in Zaventem en dit in verbondenheid met de Zaventemse inwoners. 

De koers van de duurzaamheid, die reeds met de vorige korpschef en het bestuur werd ingeslagen, zal ze niet enkel in het gebouw en het wagenpark verderzetten, maar ze zal ook werk maken van een verdere optimalisatie van de werking, waarin de verdere opvulling van de nog vacante plaatsen prioritair is. 

Daarnaast zal ze ook structurele partnerschappen verder uitbouwen. De veiligheidsproblematiek wordt alsmaar complexer en samenwerken met andere partners in de veiligheidsketen en binnen het concept van ‘integrale veiligheid’ is hierin een must.

Anticiperen, de vinger aan de pols houden en flexibel en wendbaar inspelen op de veranderende criminaliteits- en overlastfenomenen is belangrijk en blijft prioritair.

Na meer dan 20 jaar korpschef Van Thienen zijn het grote schoenen om te vullen voor de jonge koprschef. Maar met haar verbondenheid en kennis van de politiezone en visiegedreven blik op de toekomst zal Eveline Van Outryve in haar nieuwe functie ongetwijfeld het beste van zichtzelf geven.

“Een veilig en leefbaar Zaventem, daar gaan wij voor!”

Labels