De strijd tegen domiciliefraude wordt opgetrokken en boekt resultaten

Uitkeringen zijn heel erg belangrijk voor wie er echt recht op heeft. Helaas wordt er soms misbruik van gemaakt. Samen met de verschillende de inspectiediensten (kinderbijslag, RVA, RIZIV…) maakt ook de politie Zaventem werk van het opsporen en bestraffen van frauduleuze praktijken. Zowel binnen ons wijkteam als bij onze lokale recherche hebben inspecteurs zich gespecialiseerd in de materie van de sociale fraude.

Recent werden twee vonnissen geveld in dossiers van sociale fraude die respectievelijk in 2018 en 2019 door ons wijkteam werden opgestart. Het ging in beide gevallen om het foutief aangeven van het domicilieadres en de gezinssamenstelling waardoor onrechtmatig allerhande inkomsten werden verkregen.



De verdachten werden veroordeeld tot:



In dossier 1:

Het terugbetalen van :

·        de jarenlange onrechtmatig ontvangen werkloosheidsuitkeringen tbv 22.296,27 euro.

·        de jarenlange onrechtmatig ontvangen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen tbv 65.728,29 euro.

·        de jarenlange onrechtmatig ontvangen éénoudertoeslagen op de kinderbijslag tbv 4.408,69 euro.

Er werd tevens per persoon een boete opgelegd van 4.800 euro en bij niet betaling een vervangende gevangenisstraf van 2 maanden + gerechtskosten te betalen.

Tot slot werd nog een verbeurdverklaring uitgesproken voor een bedrag van 2.500 euro.

In dossier 2:

Het terugbetalen van:

·        de jarenlange onrechtmatig ontvangen werkloosheidsuitkeringen ten bedrage van 58.000 euro.

·        de jarenlange onrechtmatig ontvangen kinderbijslagen voor kinderen die niet eens woonden/school liepen in België ten bedrage van 17.000 euro.

Er werd tevens een totale boete van 26.000 euro opgelegd en 3 maanden celstraf per verdachte.

Burgemeester Ingrid Holemans geeft aan:  “Wie recht heeft op een premie of sociale tegemoetkoming moet die ook krijgen. Maar sociale fraude hoort niet thuis in deze maatschappij. De gemeentelijke dienst burgerzaken alsook de politie leveren goed werk en zijn hier intensief mee bezig, waardoor ook succes wordt geboekt. Door de pakkans te vergroten en fraudeurs te bestraffen, creëren we een ontradend effect. Onze sociale zekerheid mag door dergelijke onheuse praktijken niet nog meer onder druk komen te staan.”

Labels