Verkeersthema augustus 2020

In de maand augustus zal team verkeer extra aandacht besteden aan de kledij van motorrijders. De meerderheid van de weggebruikers die dagelijks met de motor op pad gaan, zijn volledig en correct uitgerust. In deze zomerperiode komen we echter ook veel "occasionele mooi-weer-rijders" tegen. We wijzen daarom graag nog eens op het belang van goede beschermende kledij. Motorrijders hebben bij een val of een incident immers meer kans op lichamelijke schade dan automobilisten.



Vroeger volstond enkel het dragen van een valhelm. Sedert 2011 is dit niet meer voldoende en moeten de bestuurders van motorfietsen en hun passagiers ook beschermende kledij dragen. Volgende zaken dien je verplicht te dragen: een gehomologeerde helm, een vest met lange mouwen, een lange broek, handschoenen en laarzen of schoenen die de enkels bedekken. Kies bij voorkeur voor een verstevigde, beschermende jas en broek die voorzien zijn van reflecterende stroken om op te vallen in het verkeer. Ga voor stevige handschoenen en vermijd veters en andere losse onderdelen aan je schoenen.



Bijkomend verkeersthema voor augustus is "zichtbaarheid van kentekenplaten". Onze collega's stellen regelmatig vast dat kentekenplaten (of nummerplaten zoals ze in de volksmond genoemd worden) slecht leesbaar zijn. Vaak gaat het hierbij om vuile of versleten kentekenplaten, maar soms gebeurt het ook dat de tekens deels verborgen zijn bijvoorbeeld door een fietsendrager. Een kentekenplaat dient ten alle tijden duidelijk zichtbaar en leesbaar te zijn, zowel vooraan als achteraan, en dit bij elk type voertuig. Is dat niet het geval, dan riskeer je een boete.

Labels