Zwerfvuil

Straatvuilnisbakjes zijn erg belangrijk in de strijd tegen zwerfvuil. Wie op straat iets eet of drinkt, wil graag in de nabije omgeving de verpakking ervan kwijt. In Zaventem en ook elders lukt dat niet altijd omdat straatvuilnisbakjes vol zitten met ander afval. Een kleine maar hardnekkige groep misbruikt de straatvuilnisbakjes om er het afval van thuis in achter te laten. Afval in zakjes wordt dan in of naast het straatvuilnisbakje gepropt. Kleine verpakkingen belanden dan op de grond. Het hele straatbeeld raakt uiteindelijk verstoord.

De gemeente Zaventem en Interza starten daarom een actie waarbij aan inwoners gevraagd wordt om samen beter voor de straatvuilnisbakjes te zorgen. Alle vuilnisbakjes in Zaventem-centrum worden hierbij omgetoverd tot straatwezentjes ("Binnies") die dol zijn op kleine stukjes afval, maar ziek worden van grote brokken en afval naast hun pootjes.

Door van de vuilnisbakken diertjes te maken worden ze verpersoonlijkt en komen ze tot leven. Een 'binnie' valt ook meteen meer op in het straatbeeld. De lieflijkheid van deze wezentjes moet de betrokkenheid van de burgers aanwakkeren. De binnies zijn een oproep tot collectieve verantwoordelijkheid voor de straatvuilnisbakjes. Zoals iedereen die een huisdier bezit daar automatisch een goede zorg en verantwoordelijkheid voor opneemt, moeten de 'binnies' de 'gezamenlijke zorgplicht' opwekken van de inwoners voor hun straatvuilnisbakjes. De gereputeerde Antwerpse graficus Rob Marcelis zorgde voor de ontwerpen.

De hele campagne kadert in een ruimere strategie om te komen tot een netter Zaventem. Hiertoe worden onder andere sinds vorig jaar bijkomende veegmachines en straatstofzuigers ingezet. Ook de controle op sluikstorters werd verstrengd. Wekelijks worden 450 vuilnisbakken meerdere keren per week leeggemaakt. In het centrum van Zaventem is dit zelfs dagelijks. De gemeente zit aan het plafond van opruimmogelijkheden wat de straatvuilnisbakjes betreft.

Doel van de campagne is om door communicatie en controle de misbruiken rond de straatvuilbakjes sterk terug te dringen. Wie op straat klein afval heeft, zal hierdoor steeds plaats vinden in de bakjes.

Labels