Verkeersthema september 2020

Over enkele dagen gaat het nieuwe schooljaar van start! Dit betekent dat er weer heel wat kinderen gebracht en gehaald zullen worden. Voor de maand september kozen we daarom als verkeersthema "kinderzitjes en gordeldracht". Het hoeft geen betoog dat het dragen van de veiligheidsgordel en het correct vastgespen van kinderen levens kan redden.

In de auto moet iedereen de gordel dragen (artikel 35 van de wegcode), zowel de bestuurder als de passagiers. Voor kinderen is daarnaast een kinderzitje verplicht dat aangepast is aan hun grootte en gewicht. Het zitje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen.

Hoewel 77% van de ouders denkt dat hun kind perfect vast zit, bleek uit onderzoek dat dit bij drie op de vier kinderen niet het geval is. In een correct gebruikt autozitje loopt een kind drie keer minder gevaar om zwaargewond te raken bij een ongeval.

Kinderen in de auto: wat zijn de regels?

Je draagt een grote verantwoordelijkheid als je kinderen aan boord hebt. Kinderen horen altijd op gepaste wijze te worden beveiligd in de auto.

Algemene regel

Kinderen (-18 jaar) kleiner dan 1,35m moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35m is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen. Kinderen mogen daarnaast, ongeacht hun leeftijd, voorin zitten op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet voorschrijft.

TIP: Bij de meeste auto's kun je de hoogte van de gordel verstellen. Let erop dat de gordel op de juiste hoogte staat voor het kind (groter dan 1,35 meter). De gordel moet plat over de schouder lopen, mag niet in de hals snijden.

Uitzonderingen

De wet laat een aantal uitzonderingen toe. De algemene regel is niet van toepassing in taxi's, voertuigen met meer dan 8 passagiersplaatsen, autobussen en autocars. De regel geldt evenmin wanneer achterin geen derde kinderbeveiligingssysteem kan worden geïnstalleerd omdat er al twee andere in gebruik zijn, en in geval van incidenteel vervoer over een korte afstand, voor kinderen die niet door de ouders worden vervoerd. In die gevallen mogen kinderen vanaf 3 jaar achterin worden vervoerd als ze met de gewone veiligheidsgordel zijn vastgeklikt. Let wel: het gaat steeds om uitzonderingen voor zeer specifieke gevallen. De algemene regel blijft de beste veiligheidswaarborg.

Nog vragen?

Op de volgende websites vind je meer info omtrent dit onderwerp:

https://www.kinderenindeauto.be

https://www.veiligverkeer.be

https://www.vias.be

https://www.beloofd.be

Labels