Verkeersthema januari 2021

Voor de maand januari heeft team verkeer gekozen om zich opnieuw te richten op parkeren in de juiste rijrichting. Dit thema is reeds tweemaal aan bod gekomen (juli 2019 en mei 2020), maar toch stellen we nog te vaak vast dat mensen zich hier schuldig aan maken.

Tegen de rijrichting in parkeren, een ongevaarlijke overtreding zou je denken? Niets is minder waar. Als je tegen de richting geparkeerd staat, zit je als bestuurder immers aan de kant van het voetpad, wat maakt dat je spiegels onbruikbaar zijn en je dus geen zicht hebt op tegemoetkomend verkeer. Als er dan nog voertuigen voor je geparkeerd staan, is het zicht helemaal geblokkeerd en moet je als het ware blind de parkeerplaats verlaten.

De algemene regel is bijgevolg dat parkeren en stilstaan tegen de rijrichting niet toegelaten is, niet op de rijbaan maar ook niet op een berm of parkeerstrook.

Hierop zijn wel twee uitzonderingen, namelijk:

- straat met éénrichtingsverkeer: het voertuig mag langs de ene of langs de andere kant opgesteld worden,

- binnen een woonerf: stilstaande of geparkeerde voertuigen mogen rechts of links ten opzichte van hun rijrichting opgesteld worden (opgelet: in een woonerf mag er alleen geparkeerd worden op de plaatsen die hiervoor aangeduid zijn).

Juist parkeren = geen boete riskeren. Maar nog veel belangrijker: juist parkeren = ieders veiligheid garanderen!

Labels