Start schooljaar 2020-2021 / verkeersacties

Eerst en vooral wensen wij alle kinderen een aangenaam en veilig schooljaar!



Dat verkeersveiligheid nog steeds een topprioriteit is voor onze politiezone hoeven we eigenlijk niet te herhalen. Vanaf vandaag zullen onze collega's opnieuw zo veel mogelijk aanwezig zijn aan de verschillende scholen bij aanvang en einde schooltijd om alles vlot en veilig te doen verlopen. Er wordt onder andere toegekeken op het parkeren op de stoep, dubbel parkeren, halt houden/parkeren op oversteekplaatsen voor voetgangers, maar ook op de gordeldracht al dan niet in combinatie met een aangepast kinderzitsysteem. Vanmorgen werden de kinderen en hun ouders aangesproken en gewezen op gevaarlijke situaties in het verkeer. In de loop van de komende dagen mogen overtreders zich wel aan een boete verwachten.

Ook afgelopen weekend was ons verkeersteam druk in de weer. Bij verschillende verkeerscontroles werden een aantal inbreuken vastgesteld.

Zaterdag 29/08/2020:

- zeventien parkeerinbreuken vastgesteld en verbaliseerd

- drie bestuurders uit het verkeer gehaald wegens gebruik van het draagbaar telefoontoestel achter het stuur

- twee onmiddellijke inningen uitgeschreven voor het niet dragen van de veiligheidsgordel

- één proces-verbaal opgesteld wegens goederenvervoer zonder vervoersvergunning

Opmerkelijk: een bestuurder werd uit het verkeer gehaald omdat hij geen drager was van de veiligheidsgordel. Bij verdere controle bleek betrokkene tevens geen rijbewijs en identiteitskaart op zak te hebben en waren er aanwijzingen dat de persoon onder invloed was. Een speekseltest resulteerde positief voor cocaïne en THC (cannabis). Het rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Zondag 30/08/2020:

- vijf parkeerinbreuken vastgesteld en verbaliseerd

- twee processen-verbaal uitgeschreven inzake inbreuken op het voorlopig rijbewijs

- één proces-verbaal uitgeschreven voor gordeldracht passagier

- één proces-verbaal uitgeschreven inzake geen geldig verzekeringsdocument aan boord

Opmerkelijk: één voertuig werd uit het verkeer gehaald omdat het mogelijks niet in orde was met de technische keuring. De keuring bleek inderdaad vervallen te zijn sinds september 2018. De bestuurder had geen rijbewijs bij zich. Betrokkene genoot reeds een verval recht tot sturen. Tijdens de controle werd bovendien een ontegensprekelijke cannabisgeur vastgesteld die uit het voertuig kwam. De bestuurder had genoeg uiterlijke tekenen om over te gaan tot een speekseltest. De speekseltest was positief voor het gebruik van cocaïne, amphetamine en THC (cannabis). Er werd een onmiddellijke intrekking van 15 dagen van het rijbewijs bevolen en na contactname met het parket werd beslist om het voertuig te immobiliseren voor de duur van de onmiddellijke intrekking.

De strijd tegen drugs werd opgenomen als prioriteit in ons nieuw zonaal veiligheidsplan. Dit jaar zijn er door onze diensten reeds dertig positieve speekseltesten afgenomen, waar dit er over het ganse jaar 2019 tweeëntwintig waren.

Labels